Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRHOVNI KASACIONI SUD ZAUZIMA STAV U VEZI SA ZADUŽENJIMA INDEKSIRANIM U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA


Vrhovni kasacioni sud (VKS), 2. aprila 2019. godine, zauzeće stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcarskim francima, koji su još u radu i nisu izašli iz suda, rekao je vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

On je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcarskim francima.

Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

"Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora", rekao je vd predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu.

Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

"Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje", naveo je Milojević.

On je napomenuo da će sada biti VKS zauzeti neki stav - da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora.

Građani zaduženi u švajcarskim francima koji su pet dana štrajkovali glađu ispred VKS tražeći njegovu reakciju, obustavili su štrajk i razišli su se.

Izvor: Vebsajt Kurir, 28.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija