Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA: Pravilnik bi trebalo da počne da se primenjuje od septembra 2018. godine. Predviđeno je da će u inostranstvo moći da idu samo učenici četvrte godine srednje škole, dok će za ostale đake biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj


Na ekskurziju u inostranstvo od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole, dok će prve tri biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj, najavljuje pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vesna Nedeljković.

Ovo je samo jedna od izmena koju predviđa novi Pravilnik o ekskurzijama, čija je izrada pri kraju i koji bi trebalo da počne da se primenjuje od septembra.

- Ideja je da se đačkim putovanjima vrati prvobitni smisao i da se ona temeljnije planiraju, zbog čega smo se posebno bavili smeštajnim kapacitetima. Umesto da se ekskurzije svode na boravak u hotelima sa četiri ili pet zvezdica, biće tačno definisano koji se smeštajni kapaciteti mogu koristiti za te namene - objašnjava Nedeljković i kao primer navodi Tršić, gde je odlukom Vlade osnovan kulturno-obrazovni centar, a koji ima dovoljno kapaciteta za đake.

Novim Pravilnikom sprečilo bi se i stalno potenciranje istih destinacija.

- To će se postići regionalizacijom Srbije, jer svaka regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike koje je potrebno uvezati sa određenim uzrastom i nastavnim planom i programom, tako da se tačno zna u kom razredu bi se gde putovalo - priča pomoćnica ministra.

Kako ona ističe, osim srednjoškolaca, u Republiku Srpsku moći će da idu i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole. Ipak, kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, u posetu Republici Srpskoj đaci će moći da idu samo jednom u toku školovanja.

- Zbog novina koje predviđa Pravilnik, đačke ekskurzije bi trebalo da budu jeftinije - najavljuje ona.

Da su izmene neophodne, saglasan je i potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić.

- Sadašnje ekskurzije za srednjoškolce više liče na maratone! Ide se što dalje, sa usputnim obilaženjem što više mesta i đaci tu najviše vremena provedu u autobusu, što je nespojivo sa ciljevima ekskurzija. Po sadašnjem Pravilniku, u inostranstvo može da se ide u trećoj i četvrtoj godini, ali se mnogi provlače pa idu i u drugoj - priča Miodrag Sokić.

On ističe da je za takve ekskurzije potrebno izdvojiti između 350 i 480 evra, što je mnogo novca.

- Trenutno stanje je tržišno, svima odgovara da zarađuju na đacima. Na putovanje idu dva vozača, lekar i vođa puta, a direktori traže da se ide što više dana. Putuje se što dalje, obilaze se razna mesta, a sve to košta - priča Sokić i zaključuje da bi i srednjoškolci trebalo da putuju po Srbiji.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 27.03.2018.
Naslov: Redakcija