Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU: Socijalna preduzeća bila bi oslobođena plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene prvih 24 meseca i PDV-a. Ideja je da korisnici socijalnih preduzeća budu podeljeni u tri kategorije - lica koja se teže zapošljavaju, posebno ranjivi i radno sposobni korisnici socijalne pomoći


Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi omogućio bolje funkcionisanje socijalnih preduzeća koja zapošljavaju ranjive grupe građana, naći će se pred narodnim poslanicima u poslednjem kvartalu 2018. godine.

To je potvrdila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić i dodala da se "trenutne ideje" Nacrta zakona odnose na olakšavanje poslovanja socijalnim preduzećima.

"Ono što se očekuje od ovog zakona jesu pre svega olakšice za socijalna preduzeća. Socijalna preduzeća bila bi oslobođena plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene prvih 24 meseca i PDV-a", ukazuje Stanić.

Prema Nacrtu zakona, dodaje ona, ideja je da korisnici socijalnih preduzeća budu podeljeni u tri kategorije - lica koja se teže zapošljavaju (osobe sa invaliditetom), posebno ranjivi (starija populacija, manjine, žrtve nasilja, trgovine ljudima...) i radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

Procenjuje se da u Srbiji posluje oko 1.200 socijalnih preduzeća, u kojima je zaposleno oko deset hiljada ljudi, a u kojima se angažuje i oko 20.000 volontera.

Ideja rada socijalnih preduzeća je da profit ne služi uvećanju imovine vlasnika, već zapošljavanju ljudi koji teže dolaze do posla ili se bave određenim socijalnim i medicinskim uslugama, obrazovanjem, zaštitom životne sredine ili kulturnim aktivnostima u zajednici.

Izvor: Vebsajt Kurir, 31.03.2018.
Naslov: Redakcija