Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT: Neophodno poboljšanje slobode medija na Zapadnom Balkanu


Poslanici Evropskog parlamenta (EP) su u razgovoru u Briselu s predstavnicima novinarskih udruženja i sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana, ocenili da se sloboda medija na Zapadnom Balkanu mora poboljšati i da se mora reagovati na zabrinutosti novinara.

"Očekuje se da će takvi utisci biti sadržani i u narednim izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana koji će biti objavljeni u aprilu 2018. godine", navedeno je u saopštenju.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije su se u Briselu 21. i 22. marta sastali s evroposlanicima i s predstavnicima Generalnog direktorata Evropske Komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, kojima su ukazali da je na Zapadnom Balkanu sloboda medija i bezbednost novinara i dalje ugrožena.

Predstavljajući im podatke o bezbednosti novinara i medijske situacije u svojim zemljama, oni su naglasili da su problemi loši uslovi rada, strahovanje za ličnu sigurnost zbog obavljanja posla, politički i ekonomski pritisci koji rezultiraju cenzurom i samocenzurom.

Naveli su da je najveći problem nekažnjavanje napada na novinare, kao i to što se gaji neprofesionalno novinarstvo i ugrožava medijski pluralizam.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata prisustvovali su zajedničkom plenarnom zasedanju Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove, i za bezbednost i odbranu (AFET-SEDE) o strategiji komunikacije Evropske komisije, o inostranim uticajima na medije, dezinformacijama i lažnim vestima.

"Delegacija je skrenula pažnju da su to posledice nedostatka pravnog i društvenog okruženja za novinare da rade u javnom interesu i da građanima pružaju informacije koje su im neophodne da naprave informisan izbor", navodi se u saopštenju.

Delegacija je tokom sastanaka podelila nalaze istraživanja Indikatora za nivo medijskih sloboda i bezbednosti novinara za 2017. godinu i navela probleme koje je potrebno hitno rešavati.

Evroposlanicima i zvaničnicima Komisije skrenuta je pažnja na bazu podataka o napadima na novinare http://safejournalists.net/, koju su predstavnici Evropske komisije ocenili kao veoma korisnu za praćenje stanja u regionu.

Posetu delegacije Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji organizovala je Evropska federacija novinara, a podržala EU u okviru projekta Regionalne platforme za medijske slobode i bezbednost novinara.

Izvor: Vebsajt N1, 30.03.2018.
Naslov: Redakcija