Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Zakon stupa na snagu 3. aprila 2018. godine


Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio je da će u poslednjoj nedelji aprila na svim autoputevima u Srbiji početi da se kontroliše i kažnjava prekoračenje prosečne brzine.

Arsov je rekao da je odluka o ovakvoj meri doneta, jer godišnje na autoputevima pogine između 40 i 50 ljudi zbog prekoračenja brzine. Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da znaju da li su prekršili zakon.

Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će strancima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

On je podsetio da od 3. aprila 2018. godine počinje primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), koji predviđa strože kazne za nesavesne vozače.

"Primenom ovog Zаkonа i аktivnostimа sаobrаćаjne policije u nаrednom periodu mislim dа ćemo smаnjiti strаdаnje nа nаšim putevimа. Uprаvа sаobrаćаjne policije plаnirа dа аktivnosti usmeri nа mestа gde se očekuju sаobrаćаjne nezgode", rekao je Arsov.

Izmenama Zakona kazna za nevezivanje pojasa je duplirana i iznosi 10.000 dinara, a odnosi se i na vezivanje na zadnjem sedištu automobila.

Smanjen je nivo dozvoljenog alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila i kazna iznosi takođe 10.000 dinara, podsetio je Arsov.

Arsov je ukazao i da se po Zakonu nasilničkom vožnjom sada smatra i nevezivanje i sedenje deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu. Za nasilničku vožnju kazna je od 30 do 60 dana zatvora.

Izvor: Vebsajt Kurir, 01.04.2018.
Naslov: Redakcija