Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: ROK ZA PRIJAVU JE 15. MAJ 2014. GODINE, A PODNOSE JE SVI KOJI SU U 2013. GODINI ZARADILI VIšE OD 2,18 MILIONA DINARA


Nijedan građanin nije do sada podneo prijavu za plaćanje poreza na godišnji prihod veći od 2.18 miliona dinara, potvrđeno je “Blicu” u Poreskoj upravi Srbije.

Rok da to učine je, kažu poreznici, 15. maj. Podsećaju i da je ove godine, na osnovu izmena zakona, rok za podnošenje prijava produžen za dva meseca.

- Sem tog roka, za većinu građana nema značajnijih promena koje se odnose na podnošenje prijave. Promene, pre svega, važe za strance koji rade u Srbiji, a sada su dužni da ovde plaćaju porez na godišnji prihod - objašnjavaju poreznici.
 

Limit za one koji će do 15. maja prijavljivati prihode iz 2013. i ove godine iznosi tri prosečne republičke godišnje zarade. Tačnije, poresku prijavu podnose svi koji su u 2013. zaradili više od 2,18 miliona dinara.

Prošle godine više od hiljadu građana nepotrebno je podnelo poresku prijavu.
 

- Oni su slali prijave misleći da treba da plate porez. Ipak, prihodi im nisu prešli limit - kažu u PU.
 

Olakšica na utvrđeni limit 2,18 miliona dinara, na ime poreskog obveznika je 291.398, dok se za jedno izdržavano lice odbija 109.274 dinara.

Utvrđeno je da 841 građanin prošle godine nije podneo poresku prijavu, iako je bio u obavezi da to učini. 

Izvor: www.blic.rs, B. Anđelić