Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG STRATEGIJE ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA I VASPITANJA U SRBIJI DO 2030. GODINE: Uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja


Uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja je jedan od ključnih prioriteta Predloga Strategije za razvoj obrazovanja i vaspitanja u Srbiji (SROVRS) do 2030. godine.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da su važni ciljevi strategije veći obuhvat dece u školama, bolja postignuća učenika, kvalitetni programi, bolja podrška nastavnicima.

On je, na onlajn javnoj raspravi o predlogu strategije, rekao da brz napredak tehnologije, koji se ogleda u svim aspektima života, nameće brze promene u obrazovanju, te da je važno da nastavnici imaju kontinuiranu podršku.

Ministar je naveo da je predlogom strategije predviđeno uvođenje godišnjih inicijalnih testova koje će da priprema Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.

Važno je, napominje, obezbeđivanje kontinuiteta u međunarodnim ispitivanjima, kao što je PISA testiranje, a radiće se i na unapređenju uslova za celoživotno učenje.

"Uvođenje državne mature treba da obezbedi veću jednakost svih učenika koji završe srednju školu. Postojeća neujednačenost maturskih ispita, koji se razlikuje od škole do škole, po sadržaju, procedurama, kriterijumima biće prevaziđeni standardizovanim testovima za celu generaciju", rekao je Ružić.

Ističe da će se uvođenjem državne mature smanjiti troškovi učenika i njihovih porodica, a povećati šanse za nastavak školovanja.

Tokom javne rasprave bilo je pitanja da li građansko vaspitanje može da se uvede kao obavezan predmet, na šta je državna sekretarka Ministarstva prosvete Anamarija Viček rekla da se ne ide u pravcu povećanja broja predmeta koje učenici slušaju.

Olivera Durbaba iz Društva za strane jezike pitala je zbog čega se predlozi tog društva nisu našli u dokumentu.

Ona je ukazala na značaj višejezičkih kompetencija učenika.

"Poznavanje stranih jezika je veoma važno", rekla je ona i dodala da bi drugi strani jezik trebalo da se uvede u osnovne škole od četvrtog razreda, kao i da učenici u srednjim školama obavezno uče dva strana jezika.

Ministarstvo će u okviru javne rasprave organizovati onlajn sesiju 2.3.2021. godine, u 12 časova. Svi zainteresovani učesnici se mogu registrovati putem linka https://zavod.edu.rs/javna-rasprava/. 

Ministarstvo će u okviru javne rasprave organizovati i skup 8.3.2021. godinu u Klubu poslanika, u 12 časova.

Izvor: Vebsajt B92, 26.02.2021.
Naslov: Redakcija