Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVRAĆAJ NOVCA U SLUČAJU OTKAZIVANJA TURISTIČKOG ARANŽMANA: Agencije ne vraćaju novac kad nema realne opasnosti


Vlada Italije je izdala saopštenje da u naredne dve nedelje treba otkazati sva putovanja za severni deo Italije, što su naše agencije i uradile. Međutim, problem nastaje onda kada putnici iz straha, a ne zbog realne opasnosti žele da otkažu svoja putovanja.

Predsednik "Jute" Aleksandar Seničić govori o tome u kojim situacijama agencije klijentima mogu da vrate novac, a u kojima ne mogu.

"Agencije će uvek postupiti u korist putnika, ali kada nema objektivne opasnosti, onda može da se dogodi da novac ne bude vraćen", rekao je Seničić govoreći da naši turisti zbog straha otkazuju i putovanja u Španiju, Francusku, a ne samo u Italiju.

Seničić je objasnio da je novac koji su putnici uplatili agencijama za putovanja u narednih nekoliko nedelja već poslat inostranim partnerima koji su konačni realizatori putovanja.

To znači, na primer, da ukoliko putnik želi da otkaže putovanje u Španiju za 8. mart, zavisi isključivo da li će krajnji realizator želeti da vrati novac, a ne od agencije u Srbiji.

"To je sve napisano u ugovoru i ljudi to znaju. Mi ne možemo da vratimo novac uplaćen u inostranoj državi bez nekog pravnog osnova, što strah od koronavirusa nije", istakao je on i dodao da problem sa povraćajem novca mogu imati još i oni koji su uplatili po sniženoj ceni.

U celoj ovoj situaciji najviše trpi ekonomija Italije, ali i hotelijeri, prevoznici...

"Okrenućemo se domaćem turizmu, a oni koji su odlučni da putuju svoja sredstva mogu da preusmere na aranžmane u Grčku, Mađarsku i Tursku koje su još uvek bezbedne zemlje, a blizu su nam", rekao je predsednik Jute Aleksandar Seničić.

Iz Jute navode da u ovom periodu godine ni nema previše aranžmana za sever Italije, ali ukoliko bi se situacija proširila i na mart i april, kada ima nekoliko praznika, agencije bi mogle da izgube i nekoliko desetina hiljada turista.

Izvor: Vebsajt B92, 26.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija