Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Produžava se rok za preregistraciju oružja


Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji kojim se rok za preregistraciju oružja produžava za dve godine prihvaćen je i naći će se na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije u ponedeljak 2. marta na dnevnom redu pod tačkom jedan.

Tako je u poslednji čas prihvaćen predlog Lovačke komore Srbije, koji je inicirao njen predsednik Milutin Đorđević, a koji su podržala tri poslanika, da se ovaj rok koji ističe 5. marta ove godine produži na 5. mart 2022. godine.

- Uspeli smo da na dnevni red stavimo ovaj Predlog zakona po hitnom postupku i tako sprečimo da se gotovo pola miliona ljudi koji ovaj posao nisu uspeli da završe, a koji kod sebe imaju neku vrstu naoružanja, nađe sa one strane zakona - kaže poslanik Marijan Rističević. Rističević je kao predsednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo prvi prihvatio inicijativu lovaca i pisac je Predloga zakona, a podržali su ga i poslanici Đorđe Komlenski i poslanik Bojan Torbica.

Poslanik Rističević je izrazio nadu da neće biti opstrukcije ovog predloga u parlamentu, a da je svaka dobronamerna kritika ovog zakona, koji se u praksi pokazao teško sprovodivim, dobrodošla. Takođe, veoma je važno napomenuti, Predlogom zakona sprečava se i da veliki broj pušaka, pištolja i municije nestane u "sivoj zoni", ostane neregistrovano, što je, kako i Rističević ističe, ozbiljna opasnost.

Ovaj zakon je naišao na brojne kritike i zbog troškova koje imaju vlasnici oružja a koje se ogledaju u uverenjima da nisu osuđivani, da su zdravi, obaveznoj obuci ili ispitu na strelištima kojih nema u zabačenim krajevima Srbije, diskrecionom pravu MUP-a da i posle svih sprovedenih zakonskih procedura pojedinima i oduzmu oružje. Sve je to suma od oko 100 evra protivvrednosti za jedan komad naoružanja.

Ova izmena zakona trebalo bi da rastereti i šaltere MUP-a, ali i oko 500.000 vlasnika različitog oružja. Posebno pogođeni bili su lovci kojih ima više od 80.000, kao i lovni radnici sa službenim oružjem, a kojih ima oko 1.000. Ukoliko ovaj predlog zakona ne bi na vreme bio usvojen, a to znači pre 5. marta, i lovstvo, kao privredna grana pretrpelo bi štete.

Izvor: Vebsajt Politika, Goran Volf, 25.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija