Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AUTENTIČNO TUMAČENJE ODREDBE ČLANA 40. STAV 5. ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Uvećanje mandata za manjine ukoliko su dobile manje od tri odsto


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Autentično tumačenje odredbe člana 40. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a koje se odnosi na raspodelu mandata kada su u pitanju nacionalne manjine.

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski objasnio je da se radi o odredbi koja glasi "da političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika količinici svih izbornih lista stranaka manjina i koalicija uvećavaju za 35 odsto".

Predlog nadležnom Odboru za autentično tumačenje je podneo poslanik Aleksandar Martinović.

On je predložio da se odredba odnosi samo na liste onih političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile manje od tri odsto.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.02.2020.
Naslov: Redakcija