Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O KOMUNALNOM REDU: Obaveza stambene zajednice je da očisti sneg ispred zgrade. Upravnici ne mogu da nateraju da stanare da čiste sneg, ali su u obavezi da ih obaveste da to moraju uraditi. Kazna za fizičko lice iznosi 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000 dinara, za pravna lica 50.000 dinara


Sneg koji je napadao ispred zgrada mora se očistiti ili sledi kazna od 5.000 dinara, ali i dalje je dilema da li sneg čiste stanari ili profesionalni upravnici moraju obezbediti firmu koja će ovaj posao uraditi.

Rešenje za ovu nedoumicu predstavio je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika, koji je rekao da stanari mogu izabrati ko će obaviti ovaj posao.

- Obaveza stambene zajednice jeste da očisti sneg ispred zgrade, na sastanku koji se organizuju sa profesionalnim upravnikom, izlažu se varijante, a stanari biraju najprihvatljiviju. Prva varijanta je da stanari sami čiste sneg ispred zgrade i oni se sami dogovaraju ko će ga očistiti, kako će se podeliti, a što je najvažnije ova opcija im je najpovoljnija - ističe Banovački.

Druga varijanta je, ističe on, obraćanje profesionalnom upravniku koji će sklopiti ugovor sa firmom koja im najviše odgovara.

- Profesionalni upravnik iznese ponude nekoliko firmi i stanari izaberu firmu koja im najviše odgovara i koju će mesečno plaćati oko 200 dinara, da obavlja sve obaveze u zgradi, a to obuhvata poslove, od menjanja sijalica do čišćenja snega. I postoji treća varijanta, gde stanari namenski plate firmu koja će im samo čistiti sneg i ništa drugo, i to za osam sati košta oko 1.200 dinara po danu, a finansira je stambena zajednica - objašnjava Ljubiša Banovački.

Po zakonu, upravnici ne mogu da nateraju da stanare da čiste sneg, ali su u obavezi da ih obaveste da to moraju uraditi.

- Moja obaveza je da kažem stanarima da moraju da očiste sneg ispred stambenih zgrada, da dam predloge, opcije i savet, sve ostalo je njihova odluka. Ipak ukoliko oni to ne urade, sami će snositi odgovornost i platiti kaznu - objašnjava ovaj profesionalni upravnik.

Da podsetimo, kazna propisana Odlukom o komunalnom redu ("Sl. list grada Beograda", br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016 i 19/2017) u Beogradu za fizička lica iznosi 5.000 dinara, a pravna lica koja ne uklone sneg, led ili ledenice sa krovova mogla bi platiti do 50.000 dinara.

U Odluci se navodi da za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade, poslovnog objekta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, prilazne staze odgovorna su lica koja koriste nepokretnosti.

Iako prošle zime nije izdat nijedan prekršajni nalog, bilo je prijava zbog nečišćenja snega.

- U periodu od novembra 2016. do marta 2017. evidentirano je 20 prijava zbog neblagovremenog uklanjanja snega i leda sa površina javne namene - kažu iz Sekretatijata za poslove komunalne policije.

Izvor: Vebsajt Blic, Marija Antonijević, 28.02.2018.
Naslov: Redakcija