Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: 1. jula 2018. godine počinje primena Zakona kojim se u potpunosti ukida dosadašnji vid pomoći roditeljima, odnosno povraćaj PDV-a na bebi opremu


Vest da je Poreska uprava povećala iznos koji roditelji koji su kupovali bebi opremu i hranu mogu da refundiraju na ime plaćenog PDV-a i to za 2.250 dinara ima samo marketinšku vrednost, ne i stvarnu.

Ne zbog toga što je povećanje malo, već što se nikada neće primeniti. Poslednji rok za predaju zahteva za refundaciju, naime, završen je 15. februara, a narednog roka, koji je ranijih godina bio u prvoj polovini jula – neće ni biti jer 1. jula počinje da se primenjuje prošle godine usvojeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 - dalje: Zakon) kojim se u potpunosti ukida dosadašnji vid pomoći roditeljima, odnosno povraćaj PDV-a.

Poreska uprava je prosledila informaciju da će u skladu sa izmenama Zakona na dodatu vrednost roditelji moći da refundiraju PDV za opremu i hranu u iznosu do 77.279 dinara za dete do dve godine, i to u prvoj godini starosti do 44.159 dinara, a u drugoj do 33.119 dinara.

Pre ovog povećanja maksimalni iznos koji su roditelji mogli da refundiraju bio je 75.029 dinara. Osim toga, PU je obavestila roditelje i da se podiže prag zarade za nekih 30.000 dinara godišnje, odnosno umesto dosadašnjih 1,03 miliona dinara, ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju mora biti manji od 1.059.839 dinara, a ukupna imovina na koju plaća porez manja od 25.833.585 dinara.

Od biroa za informisanje Poreske uprave kome je upućeno pitanje da li to znači da će, uprkos ranijim najavama i novom Zakonu, ipak, biti narednog roka, nema odgovora.

Ovo nije prvi put da u Poreskoj upravi ne znaju tačan odgovor na pitanje o kome isključivo oni odlučuju, ili bi bar tako trebalo da bude.

Država je od 2013. do sada dva puta godišnje, tokom februara i jula primala zahteve roditelja kojima je refundiran novac za PDV koji su platili kupujući bebi opremu i hranu. Ovakva podrška države mladim roditeljima oročena je na trenutak kada se donese Zakon, a koji je usvojen decembra prošle godine, a početak primene zakazan je za 1. jul kada se PDV na bebi opremu i hranu i definitivno ukida.

U portalu Bebac.com kažu da nisu obavešteni o povećanju, kao ni o tome da li će biti sledećeg roka za refundaciju.

Nekoliko puta smo zvali Poresku upravu i svaki put smo od njih dobijali odgovor da posle februarskog roka novih rokova neće biti. Međutim, roditelji nas stalno zovu i pitaju šta se dešava, a od njih kao i iz medija dobijamo nagoveštaje da će biti još jedan rok. Insistiramo od PU da pruži konačan odgovor – kaže Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.com.

Za nju je ova informacija o povećanju iznosa koji može da se refundira neblagovremena i nejasna. Sada, kako kaže, postoji problem sa onima koji će se poroditi u ovom vakuumu (kada je poslednji rok za refundaciju završen, a Zakon se još ne primenjuje), jer oni ne znaju šta da rade – da li da prikupljaju fiskalne račune ili ne.

Da bi ostvario pravo da mu se refundira PDV, roditelj ili staratelj deteta morao je do sada da sakuplja fiskalne račune za opremu i hranu i da ih potom predaje nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave koja je posle sprovedene kontrole u roku od 30 dana izdavala rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili se zahtev odbija. Povraćaj PDV-a mogao je da se ostvari za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolice za hranjenje, auto-sedišta i pelene.

Izvor: Vebsajt Danas, Lj. Bukvić, 28.02.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija