Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OVERAVANJU POTPISA, RUKOPISA I PREPISA: Od 1. marta 2017. godine overu potpisa, rukopisa i prepisa vrše samo javni beležnici, izuzev u gradovima u kojima notari ne postoje. Cene overa su niže nego što su bile kod lokalnih samouprava, ali više nego u sudovima


Dokumente, od 1. marta 2017. godine, građani Srbije više neće moći da overavaju u opštini ili sudu, već isključivo kod javnog beležnika, izuzev u gradovima u kojima notari ne postoje.

To se odnosi na sve overe dokumenata za upise u škole ili na fakultete, dokumentacije potrebne kod konkurisanja za posao ili za vađenje invalidske penzije... Tu su i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, pa potvrde o isplati na osnovu kupoprodaje nepokretnosti, overe punomoćja, ugovora o zakupu, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata...

Cene overa su, kako kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, niže nego što su bile kod lokalnih samouprava, ali više nego u sudovima. Primera radi, prosečna overa potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, u velikom broju opština je premašivala 400, dok je u sudovima bila oko 160 dinara.

Prema Javnobeležničkoj tarifi ("Sl. glasnik RS", br. 91/2014, 103/2014, 138/2014 i 12/2016), potpis za privatno lice košta 360, a za pravno 1.260 dinara. Overa prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara, s tendencijom da se cene svih strana izjednače. Strana overe prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren (npr. u bolnicu ili zatvor) je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice u životu je 540 dinara.

U isključivoj nadležnosti notara do sada je bio samo promet nepokretnosti. Ostavinske postupke beležnici rade samo onda kada im sud poveri taj posao.

- Tendencija je da se s vremenom beležnicima povere sve ostavine, da bi se rasteretili sudovi. Jer u Srbiji se godišnje obavi oko 100.000 ostavina - kaže Đukanović.

Ostali vanparnični postupci, kao što je recimo uređenje međa, i dalje su u nadležnosti sudova, ali bi i to s vremenom trebalo da pređe na beležnike.

Sve ono što su opštine do sada overavale besplatno, ubuduće će besplatno raditi i beležnici. U pitanju su overe za socijalno ugrožene kategorije stanovništva koje prikupljaju različitu dokumentaciju za pomoć države ili invalidsku penziju. Besplatne će biti i overe dokumenata za zapošljavanje ili upis u školu ili na fakultet.

Cene u regionu su, manje više, slične kao i kod nas. U Crnoj Gori naknada notara za overu potpisa je dva i po evra po primerku, dok je za izdavanje potvrde da je lice u životu pet. Sačinjavanja zapisa o testamentu su 100 evra, punomoćja 40 evra, izjave o priznanju materinstva ili očinstva 25...

Najjeftinija usluga hrvatskih notara je overa potpisa i ona košta devet evra. Solemnizacija je donedavno koštala oko 70 evra, a sada je 18.

U Republici Srpskoj overe potpisa koštaju oko pet maraka, dok neki pravni poslovi dostižu i do 2.000.

U Francuskoj beležnici imaju godišnji obrt od sedam milijardi evra. Usluge bogato naplaćuju, pa kupci stana dodatno plaćaju oko osam odsto vrednosti ugovora notaru.

U Srbiji rade 152 beležnika, 21 pomoćnik i 238 pripravnika. Svi oni biće angažovani u toku radnog vremena i posle njega, uključujući i subotu, za overu potpisa birača za predsedničke izbore. Cena jednog potpisa je 50 dinara sa PDV.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 28.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija