Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: KORISNIK MESTA KOME JE ODOBRENO POSTAVLJANJE KIOSKA, NA PODRUčJU GRADSKE OPšTINE VRAčAR, SAVSKI VENAC I STARI GRAD, DUżAN JE DA TIP KIOSKA USKLADI SA ODLUKOM NAJKASNIJE DO 31. DECEMBRA 2016. GODINE. ZA OSTALE GRADSKE OPšTINE ROK ISTIčE 31. DECEMBRA 2018. GODINE


Trafike u centralnim opštinama grada Beograda moraju da budu identične do kraja 2016. godine, u skladu da Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 71/2015 - dalje: Odluka). Trgovci se žale zbog čestih promena i velikih izdataka.

Posle licitacija, sa "izvojevanim" mesečnim zakupom i od 250.000 dinara, trgovci u trafikama na Savskom vencu, Starom gradu i Vračaru, moraće da izdvoje za još jedan namet - čak 10.000 evra koštaće ih novi "tipizirani", identični kiosci, koje po Odluci gradske uprave moraju nabaviti do 31. decembra 2016. godine.

A ima ih, prema poslednjim podacima - 189. Samo na teritoriji opštine Stari grad predviđeno je postavljanje 53 trafike koje plaćaju i lokalnu komunalnu taksu od 69,60 dinara po kvadratu u ekstra ili 55,10 u prvoj zoni.

"Tipiziranju kioska moraju da pristupe svi korisnici javne površine, najkasnije do 31. decembra 2016. godine, a cena novih trafika kreće se oko 10.000 evra", kažu iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove GO Stari grad.

Kako ova opština izdaje samo lokacije, nije jasno da li će ona kao Savski venac ili Vračar, koji poseduju sopstvene kioske, morati, takođe, da izdvoji novac za njihovu zamenu.

"Opštine su dužne da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke, donesu nove planove postavljanja privremenih objekata, a postojeći korisnici lokacije postave nove kioske do 31. decembra", kaže Ana Zelenović, načelnik Odeljenja za građevinske i komunalne poslove GO Vračar.

Nedavno postavljeni crni kiosci po centru već izazivaju pažnju Beograđana. U obliku položenog kvadra, sa svetlećim informativnim displejom, moderne trafike imaju dva prodajna šaltera. Unutra su rashladne vitrine i frižider za sladoled.

Tako se može desiti da od 72 lokacije na Vračaru, zakupci 29 kioska od opštine, snose i troškove zamene objekta.

"Niko nam ne garantuje da se opet neće menjati propis za izgled kioska, kao što se sada menja samo četiri godine od poslednjeg. Ako i kupimo novi kiosk, pitanje je da li ćemo moći da i naredne godine zakupimo lokaciju po ovim cenama", kaže trgovac iz jednog od 64 objekta na Savskom vencu.

Centralnim opštinama jednoobraznim kioscima moraće da se pridruže i druge, i to do kraja 2018. godine. Procenjuje se da ukupno u Beogradu ima oko 750 trafika.

Izvor: Vebsajt B92, 29.02.2016.
Naslov: Redakcija