Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKONI IZ OBLASTI EKOLOGIJE: CILJ IZMENA JE DA SE OBEZBEDI KONTINUIRANO FINANSIRANJE UPRAVLJANJA HEMIKALIJAMA I BIOCIDNIM PROIZVODIMA


Pravna baza Paragraf Lex

Skupština Srbije trebalo bi da ove sedmice po hitnom postupku razmatra izmene zakona o hemikalijama, biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagadjivanja životne sredine.

Cilj izmena je da se obezbedi kontinuirano finansiranje upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima kroz uvođenje taksi, efikasniji inspekcijski nadzor, kao i da se bolje reguliše i olakša izdavanje integrisanih dozvola o zaštiti životne sredine industrijskim postrojenjima.

Izmenama zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima je precizirano da se poštuje princip po kome onaj ko stavlja hemikalije i biocidne proizvode na tržište mora da snosi teret upravljanja, dok će se kroz precizniju podelu poslova inspekcija iz više ministarstava omogućiti bolja kontrola tih oblasti.

Suština zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima neće biti promenjena, a izmene neće uticati na stepen uskladjivanja sa propisima EU.

U Srbiji trenutno postoji 196 postrojenja koja moraju da imaju integrisanu dozvolu, zahtev je podnelo 166, ali je od kraja 2014. na republičkom, pokrajinskom i lokalnom novou izdato samo 10 dozovola.

Izvor: Beta, 01.03.2015.