Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVE IZMENE ZAKONA O PIO TOKOM GODINE: DIREKTORKA FONDA: IZMENE ćE SE UGLAVNOM ODNOSITI NA BRżE I LAKšE OSTVARIVANJE PRAVA KORISNIKA


Pravna baza Paragraf Lex

Rok za donošenje najavljenih izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju ne postoji, ali bi to svakako trebalo da se dogodi tokom ove godine, najavila je direktora Fonda PIO Dragana Kalinović.

Ona je rekla da je radna grupa koja će raditi na tom poslu formirana pre mesec i po dana, a izmene će se uglavnom odnositi na brže i lakše ostvarivanje prava korisnika.

Poslednje izmene Zakona o PIO imale su za posledicu da je krajem prošle godine zabelezen povećan broj zahteva za penzionisanje, kazala je Kalinović napomenuvši da je u celoj prošloj godini podneto pola miliona zahteva.

Samo u decembru prošle godine je u odnosu na isti mesec 2013. u Filijali Beograd bilo 40 odsto više zahteva, a na nivou celog Fonda 25 odsto više, precizirala je.

Zahvaljujući boljoj organizaciji rada Fonda PIO problem sa zaostalim rešenjima o penzijama je otklonjen, rekla je ona dodavši:

"Sa poslednjim danom 2014. Uspeli smo da ostvatimo da broj nerešenih zahteva bude na nivou mesečnog priliva, odnosno nadoknađen je zaostatak od 6.000 nerešenih zahteva".

Sada se, dodala je, rešenja donose u zakonskom roku, ne dužem od dva meseca.

Prepolovljen je, kaže, i broj nerešenih zahteva kad je reč o inostranim penzijama, ali je svejedno potrebno poboljšati saradnju sa penzionim fondovima u drugim zemljama, posebno bivše Jugoslavije. U tom cilju Fond PIO ima 26 potpisanih međunarodnih ugovora, rekla je Kalinović.

Inače, Fond PIO je u ovoj godini dobio 580 milijardi dinara iz budžetskih sredstava, što je za 14 milijardi dinara manje nego prošle godine, ali to, kaže, neće uticati na isplatu penzija niti ostvarivanje drugih prava i naknada.

Kalinović je za mart najavila uvođenje nove prakse "otvorena vrata", kada će ona lično primate stranke i u direktnom razgovoru pokušati da reši njihove probleme. Ista praksa će biti pokrenuta i u Pokrajinskom fondu PIO.

Prema najnovijim podazima u Fondu je zaposleno 3.176 osoba i oni imaju prosečnu platu između 47.000 i 48.000, rekla je Kalinović i dodala da je u planu reorganizacija u cilju bolje i efikasnije organizacije posla s obzirom na to da je prirodnim odlivom broj zapsolenih u Fondu smanjen za 210.

Kalinović je kategorički odbacila pisanje pojedinih medija o nenamenskom trošenju sredstava u Fondu PIO.

"Nije bilo nijedne radnje koja je bila protiv interesa fonda, dakle nema govora o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava", tvrdi direktorka koja je zadovoljna svojim radom u prethodnom mandatu.

Na delu je, ističe, pooštren sistem kontrole, a eventualne nepravilnosti su predmet istražnih organa MUP-a.

Izvor: Tanjug, 01.03.2015.