Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO ZAKON O NAKNADAMA: BIćE UVEDENA KOMPLETNA ELEKTRONSKA EVIDENCIJA SVIH NAMETA ZA PRIVREDU


Pravna baza Paragraf Lex

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je donošenje posebnog zakona o naknadama kojim će biti uvedena kompletna elektronska evidencija svih nameta za privredu. Formirana je radna grupa koja će na izradi zakona raditi u narednih nekoliko meseci.

Vujović je istakao da je cilj da se "šuma" neporeskih naknada, kojih prema evidenciji NALED-a ima 384 svede na razuman, transprentan i predvidiv okvir, napomenuvši da investitori nisu imali zamerke na visinu naknade, već na njihovu netransparentnost.

On je kazao da će investitori i svi privrednici moći u svakom trenutku da pogledaju koje sve naknade postoje i da će elektronska tabela biti objavljena na sajtovima lokalnih samouprava ili Ministarstva finansija.

Ministar je rekao da će u narednih nekoliko meseci biti završen plan za reformu javne uprave, kao i da memorandum sa MMF-om ne predviđa otpuštanja radnika. Osvrćući se na reforme u svom resoru, rekao da u ovom trenutku nema planova o spajanju Uprave carina i Poreske uprave, ali da se paralelno radi na unapređenju rada tih institucija.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 27.02.2015.