Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: BICIKLISTI NEZADOVOLJNI PREDLOżENIM REšENJIMA KOJA SE ODNOSE NA UVOđENJE OBAVEZE NOšENJA SVETLO-ODBOJNOG PRSLUKA


Pravna baza Paragraf Lex

Oko 200 biciklista je skupom na Trgu Republike protestovalo zbog predloga da se izmenom zakona uvedu promene koje destimulišu korišćenje bicikla.

U grupnoj vožnji duž trase dugačke sedam kilometara, na poziv Udruženja "Ulice za bicikliste", i uz obezbeđenje saobraćajne policije, učestvovali su građani svih uzrasta, s parolama protiv najavljenog uvođenja obaveze nošenja svetlo-odbojnog prsluka.

Radnoj grupi Ministarstva unutrašnjih poslova koja je pripremila izmene zakona, udruženje preporučuje da predloži mere za sprovođenje već postojeće zakonske obaveze da bicikli imaju propisana svetla i katadioptere, kao i mere za "obuzdavanje bahatih vozača", i za efikasno suzbijanje prekoračenja brzine motornih vozila što je vodeći faktor nastanka saobraćajnih nesreća.

Uvođenje prsluka u Srbiji je predloženo iako takve mere nema u Evropi, osim u dve zemlje, i uprkos tome što su naučna istraživanja pokazala da vozač uočava prsluk tek kada ga osvetle farovi automobila, što je obično na svega 50 metara, dok se svetla bicikla vide i na 20 puta većoj udaljenosti od hiljadu metara.

Nameru vlasti Srbije da ne uvede mere koje u drugim zemljama postoje za olakšavanje, stimulisanje i veću bezbednost biciklista posebno u gradskom saobraćaju, a da, pozivajući se na bezbednost, uvede obavezne prsluke, osudila su i inostrana udruženja biciklista iz regiona i drugih zemalja Evrope.

Ta udruženja ukazuju da će obavezni svetlo-odbojni prsluci, označavanjem biciklista kao opasnosti, na njih svaliti odgovornost za udese i izazvati smanjenje njihovog broja na ulicama, dok međunarodna praksa i istraživanja ukazuju da su biciklisti bezbedniji kada ih je na ulicama više.

Drugim merama predviđenim predlogom za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima oštro su se usprotivili drumski prevoznici i auto-škole, takođe ih smatrajući neutemeljenim, neobrazloženim i štetnim.

Izvor: B92, 01.03.2015.