Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA NACRT ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU, POČEO RAD NA IZRADI NACRTA ZAKONA O RACIONALIZACIJI: REFORMA INSPEKCIJSKOG NADZORA U DOMENU PLANIRANJA I KOORDINACIJI INSPEKCIJA, OSNIVA SE KOORDINACIONA KOMISIJA ZA RAD INSPEKCIJSKIH ORGANA


Pravna baza Paragraf Lex

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacrt Zakona o inspekcijskom nadzoru predlagača Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički istakla je da će Zakon o inspekcijskom nadzoru doneti reformu inspekcijskog nadzora, pre svega ogledanu u planiranju i koordinaciji inspekcija, kao i njihovo najavljivanje, što će snažno delovati na nekoliko ključnih aspekata privrednog ambijenta. Zakonom je predviđeno da se osnuje novo važno telo Koordinaciona komisija, koja će da prikuplja i obrađuje sve informacije o radu inspekcija kako bi njihovi planovi bili usklađeni.

„Nadzor neće moći niko da izbegne“, naglasila je Udovički ovom prilikom, i dodala da će biti i mnogo teže da se on zloupotrebi radi selektivnog kažnjavanja. Najveće koristi od Zakona će imati privreda Srbije, koja se najviše za njegovo donošenje i borila, rekla je Udovički i istakla da je naročito važno smanjenje nelojalne konkurencije i podrška lojalnoj.

Sada će, primera radi, umesto 11 različitih inspekcija koje posećuju u toku godine jedan ugostiteljski objekat, moći inspekcije da se tako organizuju da, štedeći i svoje resurse i resurse ugostiteljskih objekata, posete grupe od dve inspekcije.

Vlada je takođe prihvatila predlog Saveta reforme javne uprave za polazne osnove zakona o racionalizaciji. Na osnovu ovoga, obrazovaće se Radna grupa za izradu Nacrta zakona o racionalizaciji, koji će urediti, na jedinstvenim principima, pitanja smanjenja broja zaposlenih, odnosno smanjenja troškova rada u javnoj upravi, utvrditi nadležnost, odgovornost i organizacije na osnovu dubinske funkcionalne analize i utvrditi mere za efikasnu kontrolu održavanja optimalnog broja zaposlenih. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 28.02.2015.