Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRETANJE EKONOMSKE AKTIVNOSTI


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod je u 2014. godini zabeležio realni pad od 1,8%. Posmatrano po tromesečjima, u 2014. godini međugodišnji realni pad bruto domaćeg proizvoda iznosio je 0,2% u prvom, 1,2% u drugom, 3,8% u trećem i 1,8% u četvrtom tromesečju.

Industrijska proizvodnja je u januaru, prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, porasla za 6,5% u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 2,4%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, prerađivačka industrija je ostvarila međugodišnji rast od 5,3%, dok su sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom zabeležili međugodišnji pad od 18,0% i 13,6%, respektivno.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u januaru porasla za 5,9%. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji na mesečnom nivou potiče od proizvodnje farmaceutskih i hemijskih proizvoda i proizvoda od metala, kao i od proizvodnje električne opreme i proizvoda od gume i plastike.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 27.02.2015.