Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Članarine se ne fakturišu kroz sistem elektronskih faktura ukoliko je u pitanju samo članarina koja se naplaćuje kako bi se steklo svojstvo člana u udruženju i u tom slučaju ne postoji obaveza izdavanja elektronske fakture, ali ukoliko postoji još neki promet (usluga) u tom slučaju se mora izdati elektronska faktura


U skladu sa obavezama koje u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021 i 138/2022) imaju subjekti privatnog sektora, Unija poslodavaca Srbije je u prethodnom mesecu održala online savetovanje sa predstavnicima Ministarstva finansija kako bi otklonili sve nedoumice u vezi pune primene ovog propisa i omogućili privrednicima da postave direktna pitanja.

Prilikom savetovanja, dobili su odgovore na mnoga pitanja u vezi sa primenom ovog propisa, a između ostalog i pitanje na koji način fakturisati članarine, s obzirom da u svom članstvu okupljaju veliki broj udruženja stoga im je ova tema izuzetno važna.

 Članarine se ne fakturišu kroz sistem elektronskih faktura ukoliko je u pitanju samo članarina koja se naplaćuje kako bi se steklo svojstvo člana u udruženju i u tom slučaju ne postoji obaveza izdavanja elektronske fakture, ali ukoliko postoji još neki promet (usluga) u tom slučaju se mora izdati elektronska faktura.

Obaveza izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora počela je da se primenjuje od 01. januara 2023. godine.

Podsećamo da oni koji nisu obavezni korisnici ovog sistema ali su izvršili registraciju na novi sistem kao dobrovoljni korisnici u tom slučaju imaju obavezu da koriste sistem elektronskih faktura.

Unija poslodavaca Srbije će nastaviti da pruža podršku poslodavcima u pogledu primene propisa i da se zalaže za zaštitu interesa naše domaće privrede.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Unija poslodavaca Srbije, 26.12.2022.
Naslov: Redakcija