Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ROBNIM BERZAMA: Zakon omogućio berzi u Novom Sadu da uz žitarice proširi svoje tržište i na trgovanje sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom


Iako izazovna, 2020. godina je novosadskoj Produktnoj berzi donela jedan od rekordnih prometa u poslednjoj deceniji. Od 2016. godine kada je pokrenut proces izmene načina rada količinski obim prometa povećan je za više od sto odsto, dok je broj članova bio veći 2,6 puta - izjavio je Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad u okviru godišnjeg izveštaja o poslovanju.

- Za nama je godina krajnje neobična i nepredvidiva. Neplanski je dovela do testiranja cele svetske ekonomije, a time i poljoprivrednog i prehrambenog sektora, logistike, trgovine i same berze. Prošao je još jedan test koji je pokazao žilavost kompletnog sektora proizvodnje hrane što je još jednom dokazao svoju krucijalnu važnost za ceo svet i važnost ulaganja u njega, jer će i u narednom periodu, u bilo kojoj sledećoj krizi, primarni oslonac svake države biti upravo stabilnost obezbeđivanja osnovnih životnih namirnica - istakao je Janjić.

Zakon o robnim berzama ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) usvojen je 2019. godine i postavio je visoke standarde koje organizator tržišta mora da ispuni. On kaže da se u 2021. očekuje potpuno usklađivanje akata i procedura sa zakonom. Najavljuju da će posle dobijanja dozvole od Komisije za hartije od vrednosti berza početi sa primenom novog načina trgovanja. To će se odvijati preko najnovije platforme koja omogućava klijentima da sami ili posredstvom brokera učestvuju u trgovanju. Učesnici na spot i terminskom tržištu moći će da budu poljoprivredna gazdinstava, domaće i strane firme. Biće takođe uspostavljen i sistem "blok trgovanja" gde se kupac i prodavac dogovaraju van berzanskog sastanka (bilateralno) oko svih elemenata ugovora. Troškovi za ovakav vid transakcije biće značajno niži od onih u redovnom berzanskom trgovanju, a omogućiće da berza preuzima rizik izvršenja ugovora između kupca i prodavca.

Kako se navodi, propisi su im takođe omogućili da proširi svoje tržište. Pored tradicionalnog trgovanja žitaricama, radi se i na uspostavljanju trgovanja sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom. Ove godine očekuju širenje robnoberzanskog tržišta na dva aspekta. Jedan je širenje tržišta na region, a drugi uključivanje novih roba na listing robne berze.

Očekuje se da će u skladu sa propisima biti uređeno tržište, odnosno da robnoberzanskim poslom mogu da se bave samo berze koje poseduju dozvolu regulatora. Smatraju da će na ovaj način biti izbegnute razne zloupotrebe agencija koje deluju na tržištu žitarica i najavljuje da će u narednom periodu Produktna berza izmeniti naziv u "Novosadska robna berza" - Novi Sad (Commodity Exchange - NSCOMEX).

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 29.01.2021.
Naslov: Redakcija