Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAZMATRA SE ŠIRENJE MREŽE SUDOVA I TUŽILAŠTAVA


Ministarka pravde Maja Popović odgovarala je na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i tom prilikom navela da se u cilju bržeg i kvalitetnijeg rešavanja sporova razmatra širenje mreže sudova i jačanje kapaciteta tužilaštava.

"Premijerka nam je dala 'zeleno svetlo' da razmislimo o mreži sudova i tužilaštava, u cilju bržeg i kvalitetnijeg rešavanja sporova, tako da se razmišlja o jačanju kapaciteta tužilaštava, posebno koruptivnih odeljenja, kao i o povećanju broja sudova", navela je Popović odgovarajući na pitanje poslanika Muamera Bačevca.

Bačevac je od ministarke zatražio da inicira ponovno uspostavljanje Osnovnog suda u Tutinu, kao i vraćanje javnih tužilaštava u tu opštinu i Sjenicu.

Ministarka je dodala da će imati u vidu sve predloge, kao i da je Zakon iz 2014. godine odredio kriterijume za uspostavljanje sudova i javnih tužilaštava.

"Visoki savet sudstva za sudove i Državno veće tužilaca to redovno prate, postoje radne grupe u okviru tih organa i imaćemo u vidu taj predlog i bavićemo se njime u narednom periodu", rekla je Popović.

U Kraljevu, kako je navela, postoji veći broj tužilaca zbog posebnog koruptivnog odeljenja. Dodala je da ni njihov broj nije dovoljan imajući u vidu specifičnost i broj postupaka.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 29.01.2021.
Naslov: Redakcija