Zastava Bosne i Hercegovine

INDEKS ZADOVOLJSTVA GRAĐANA: Projekat će trajati dve godine i podrazumeva da će građani ocenjivati rad šalterskih službenika, ali i predsednika opština


U ovoj godini će se raditi na indeksu zadovoljstva građana radom opština, i u to će biti uložena "ne mala" sredstva, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

- Potrebno je osmisliti kriterijume i pokazatelje dobre uprave na lokalnom nivou, uz jačanje njihovih kapaciteta da upravljaju resursima i da podižu kvalitet usluga koje pružaju građanima - rekao je Ružić na skupu "Mapa puta za dobro upravljanje".

Indeks zadovoljstva je, kaže, nešto u šta će se ove godine uložiti velika pažnja i za šta su opredeljenja značajna sredstva.

- To ćemo prvi put u Srbiji uraditi jer je važno znati šta građanin u nekoj opštini kažu o radu predsednika opština, ali i službenika na šalteru - istakao je Ružić.

Taj projekat će, prema njegovim rečima, trajati dve godine, i na osnovu njega će se locirati slabe tačke koje će potom biti sanirane.

- Srbiji je članstvo u EU prioritetan spoljno-politički cilj, a reformu javne uprave sprovodimo zbog krajnjih korisnika, odnosno građanki i građana - kaže resorni ministar.

Predstavljajući novitete u radu Ministarstva, Ružić je pomenuo Zakon o nacionalnoj akademiji za javnu upravu ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017) koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da počne sa radom tokom ove godine.

- To je od velikog značaja kako bismo doveli do toga da se svi upravni zakoni na jedinstven način sprovode na čitavoj teritoriji Srbije - istakao je Ružić, i dodao da još uvek postoji situacija da se u različitim sredinama različito sprovode iste odredbe zakona.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.01.2018.
Naslov: Redakcija