Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VRSTAMA DEVIZA I EFEKTIVNOG STRANOG NOVCA KOJI SE KUPUJU I PRODAJU NA DEVIZNOM TRŽIŠTU: Odluka na snazi od 1. februara 2018. godine, te se na deviznom tržištu Srbije očekuje bugarski lev i rumunski lej


Lepezi valuta kojima se trguje u menjačnicama i bankama od 1. februara pridružuju se i kuvajtski dinar, bugarski lev i rumunski lej.

Da li je dinar toliko ojačao da se ne boji konkurencije ili je tokove novca nemoguće zaustaviti? U Narodnoj banci kažu da je to logično, jer raste trgovinska razmena Srbije sa tim zemljama.

"Osnov za tako nešto leži u potrebama, inicijativama privrede i banaka, a sve radi poboljšanja trgovinske razmene Srbije sa zemljama iz regiona. Drugi razlog je sve veći broj turista iz ovih zemalja, kao i što veći broj turista od 2012. godine", kaže Nikola Dragašević, direktor Sektora NBS za monetarne operacije.

U pograničnim mestima kao što je Pirot kažu da se dinar do sada lako menjao i u Bugarskoj. Očekuju da Narodna banka objavi paritet što će omogućiti direktnu zamenu domaće valute, podstaći potrošnju i izbeći višestruku konverziju valute.

"Uglavnom menjaju evre, ali oni imaju mogućnost da u svojim menjačnicama za leve uzmu dinare. Otprilike njima je kurs 57 dinara za jedan lev ili 60 dinara kad menjaju posle dinare za lev", kaže Mirjana Ristić, vlasnica Menjačnice u Pirotu.

Novčanica od sto dinara sa likom Nikole Tesle štampana je pre 15 godina i tada je i dinar proglašen kao eksterna konvertibilna valuta. Otada je malo ko verovao da dinar može da nas uvede u Evropsku uniju i da će biti tako stabilan. Međutim poslednja događanja u 2017. godini govore da dinar uspešno može da se nosi sa vodećim svetskim valutama.

Kada govorimo o dinaru van naših granica on je aktivan na kursnim listama i menjačnicama u Rumuniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Dinar je sve atraktivniji i za investitore u dinarske hartije od vrednosti jer je samo u prošloj godini ojačao prema dolaru za 18 odsto.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 30.01.2018.
Naslov: Redakcija