Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI: U Pančevu oko 30 radioaktivnih gromobrana, uglavnom su u napuštenim objektima i firmama u stečaju. Neophodno obezbediti sredstva za njihovo uklanjanje


Prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, u Pančevu trenutno postoji oko 30 radioaktivnih gromobrana.

Bilo ih je i više, ali je grad u prethodnih nekoliko godina uklonio one koji su se nalazili na stambenim zgradama i zamenio ih novim.

Preostala 32 uglavnom su u napuštenim objektima i firmama u stečaju.

"Sada je problem njihovo uklanjanje jer sama firma mora da finansira uklanjanje radioaktivnog gromobrana, a firme u stečaju to očigledno neće moći i zato bi trebalo da država obezbedi sredstva za tu namenu", kaže Zdenka Miljković, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu.

U Pančevačkom sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da radioaktivni gromobrani nisu opasni ukoliko im se ne prilazi. Problem je i kada nestručna lica pokušavaju da ih skinu.

"Oni ne bi trebalo da budu dirani i to se odnosi prvenstveno na lica koja ulaze u takve prostore, pokušavaju da skinu metal i nose na otpade jer mogu da naškode prvenstveno sebi. Dok stoje i ne diraju se, gromobrani nisu toliki problem i apelujemo na građane da ne ulaze u te posede", ističe Zdenka Miljković.

Uklanjanje ovakvog gromobrana košta oko 300 hiljada dinara i zbog adekvatnog zbrinjavanja to da radi isključivo Institut Vinča.

Na državi je da obezbedi sredstva kako bi se i preostali radioaktivni gromobrani uklonili iz napuštenih objekata i firmi u stečaju, poručuju iz Pančevačkog sekretarijata i naglašavaju da ih do tada ne treba dirati. "Pogotovo skidati, a da se ne stave drugi jer oni i dalje obavljaju svoju funkciju, a gromobranski sistem mora da postoji da ne bi došlo do požara na objektima i da neko u okolini ne nastrada od udara groma", navode u sekretarijatu.

Izvor: Vebsajt RTV, Snežana Filipović, 01.02.2018.
Naslov: Redakcija