Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: Komunalna policija za prvih šest meseci primene Odluke, koja propisuje da kafići i klubovi radnim danom i nedeljom mogu raditi do 23 sata, a petkom i subotom do jedan sat posle ponoći, napisala čak 500 kazni zbog prekoračenja radnog vremena. Prekršajni nalozi izdati su 278 puta, dok je podneto 219 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Duže radno vreme, do 3 sata posle ponoći, dozvoljeno je samo ugostiteljskim objektima koji su smešteni u poslovnim zgradama i na plovilima, a za to moraju da imaju posebnu dozvolu Gradske uprave za privredu


Stanari centra Novog Sada upozoravaju da nova gradska Odluka o radnom vremenu objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost na teritoriji Grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015 i 59/2016), nije ništa promenila, te da su lokali u centru i dalje otvoreni do izjutra, a da je buka još gora nego ranije.

Iako su do pred kraj 2016. godine samo dva lokala iz stambenih zona dobila dozvolu da budu otvoreni do tri časa izjutra, u centru grada, a posebno u Ulici Laze Telečkog, prema rečima stanara duže rade svi.

- Radi se do pet ujutru. Dovijaju se na sve načine, u 23 sata isključe kase, stave na vratima da je privatna žurka i nastavljaju - kaže Ljiljana Atanacković, koja je u zajedno sa drugim stanarima centra grada potpisala peticiju i više puta se nakon donošenja Odluke obraćala gradskim službama i policiji.

Ona i stanari nekoliko zgrada u ulicama Mite Ružića, Laze Telečkog i Katoličkoj porti, kako kaže, trpe neviđenu torturu, a prema njenim rečima gosti lokala im kroz ulicu ranom zorom vode tamburaše.

- Komunalna policija im za veče izda jednu mandatnu kaznu i ne može više. Imaju prećutnu dozvolu da rade koliko hoće i stanje je gore nego pre par godina - naveli su stanari u jednom od dopisa komunalnoj policiji.

Stanari zgrada u centru, njih 168, koliko je potpisalo peticiju, najavili su i da će, ukoliko se stanje ne popravi za dve nedelje, da protiv načelnika komunalne policije, načelnika policijske uprave, kao i načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove podneti krivične prijave zbog nereagovanja, a oni su Grad Novi Sad već tužili zbog buke i taj postupak se vodi pred sudom.

Iz gradske kuće naveli su da je komunalna policija za prvih šest meseci primene nove Odluke koja propisuje da kafići i klubovi radnim danom i nedeljom mogu raditi do 23 sata, a petkom i subotom do jedan sat posle ponoći napisala čak 500 kazni zbog prekoračenja radnog vremena.

Prekršajni nalozi izdati su 278 puta, dok je podneto 219 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz komunalne policije kažu da oni nemaju nadležnost da zatvore kafiće, a tu nadležnost nema ni policija, već lokale može da zatvori samo inspekcija.

Predsednik novosadskog udruženja ugostitelja Branko Koprivica ukazao je ranije da su oni u nezavidnoj poziciji, jer moraju da rade, a ne mogu da dobiju dozvole za produženo radno vreme.

- Nemoguće da dobijemo dozvole da radimo do tri iza ponoći, zbog situacije sa protivpožarnom zaštitom. Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara ("Sl. glasnik RS", br. 61/2015) je nemoguće ispoštovati i čak se sprema novi propis o protivpožarnoj zaštiti, a vreme ide i mi moramo da radimo - kaže Koprivica.

Izvor: Vebsajt Blic, Miloš Stanić, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija