Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA KRAJNJEG KUPCA NA PRISTUP PODACIMA O SOPSTVENOJ POTROŠNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE I PRIRODNOG GASA: Primena Odluke počela je 31. januara 2017. godine. Krajnji kupci struje i gasa imaju pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji tih energenata za period od 24 meseca. Pristup podacima je besplatan bez obzira da li krajnji kupac zahteva podatke za jedno ili više mesta isporuke struje i prirodnog gasa


Krajnji kupci struje i gasa od 31. januara 2017. godine imaju pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji tih energenata za period od 24 meseca, potvrđeno je u Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS).

Kako je istakao rukovodilac sektora AERS-a za energetsko-tehničke poslove, Aca Vučković, pristup podacima o sopstvenoj potrošnji je besplatan bez obzira da li krajnji kupac zahteva podatke za jedno ili više mesta isporuke struje i prirodnog gasa.

Kupci ove podatke mogu da koriste, pre svega, za pronalaženje snabdevača na tržištu koji bi, na osnovu egzaktnih mernih i drugih podataka o potrošnji prikazanih na propisanom obrascu, trebalo da im preciznije formiraju ponudu za snabdevanje.

Na osnovu tako prikazane potrošnje, kupac će moći i lakše da uporedi ponude snabdevača i izabere najpovoljniju.

"Osnovna ideja ovakvog zakonskog rešenja je da se precizira da podacima o potrošnji raspolaže kupac i da jedino kupac može nekog da ovlasti da od operatora dobije njegove podatke o potrošnji", naglasio je Vučković.

Naveo je da se podaci mogu dostaviti i snabdevaču koji kupca ne snabdeva, ako je u zahtevu i snabdevač označen za primaoca ovih podataka.

"Ova odluka se ne primenjuje na krajnjeg kupca i trenutnog snabdevača kojima je operator sistema već omogućio pristup podacima preko baze podataka o potrošnji koju vodi operator sistema u skladu sa pravilima o radu sistema. U takvim slučajevima kupac može zahtevati da se pristup podacima u bazi omogući nekom drugom snabdevaču od koga očekuje ponudu za snabdevanje", rekao je Vučković.

Zahtevi za pristup podacima o sopstvenoj potrošnji podnose se pismeno ili elektronskim putem, a operator sistema treba da dostavi obaveštenje sa podacima najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Savet AERS-a je u julu 2016. godine doneo Odluku o postupku ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji električne energije i prirodnog gasa, na osnovu Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), a ta Odluka se primenjuje od 31. januara 2017. godine.

Tom Odlukom propisani je postupak, vrsta podataka o potrošnji koje operator sistema pruža na zahtev krajnjeg kupca i obrazac na kome se podaci prikazuju krajnjem kupcu.

Izvor: Vebsajt RTS, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija