Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O MEĐUNARODNIM MERAMA OGRANIČAVANJA: DONOšENJE ZAKONA OBAVEZA NA OSNOVU MEđUNARODNIH REZOLUCIJA I USLOVA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 31


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije u okviru Drugog vanrednog zasedanja razmatraju Predlog zakona o međunarodnim merama ograničavanja.

Srbija njegovim donošenjem potvrđuje punu posvećenost poštovanju međunarodnih obaveza. Donošenje tog zakona predstavlja obavezu Srbije na osnovu međunarodnih rezolucija, a time će Srbija ispuniti i jednu od obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 31, koji se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Mađu predloženim merama u Predlogu zakona se navode zabrana trgovine oružjem, zabrana putovanja određenim licima, finansijske mere za zabranu raspolaganja sredstvima…

Uvođenje međunarodnih mera ograničavanja predstavlja međunarodni odgovor u slučajevima kada neka članica UN ugrožava međunarodni mir i bezbednost, a koje ne podrazumevaju upotrebu vojne sile.

Univerzalni karakter čini UN odgovarajućim međunarodnim forumom za uvođenje i praćenje primene tih mera, za koje se smatra da predstavljaju efikasan instrument.

Potreba za donošenjem ovog zakona proističe iz činjenice da ne postoji zakonska osnova koja bi omogućila direktnu primenu međunarodnih mera ograničavanja.

Dosadašnja praksa, da se ove obaveze sprovode na osnovu odgovarajućeg zaključka Vlade Republike Srbije, pored toga što usporava proces primene međunarodnih mera ograničavanja, ne korespondira sa novim standardima u većini evropskih država.

Na listi UN prema kojima se primenjuju ove mere su Kongo, DNR Koreja, Eritreja, Irak, Iran, Liban, Liberija, Libija, Obala Slonovače, Somalija, Republika Sudan, Centralnoafrička Republika, Gvineja Bisao…

Predlog zakona sadrži odredbe o prekršajima, pa će tako pravno lice koje ne obezbedi primenu međunarodnih mera ograničavanja biti kažnjeno novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara, a fizičko i odgovorno lice u pravnom licu od 20.000 do 100.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija