Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS U MARTU USVAJA OSNIVAČKA AKTA KOJIMA ĆE ŽELEZNICE SRBIJE BITI TRANSFORMISANE: OSNIVAJU SE HODING I TRI ZAVISNA DRUšTVA ZA PREVOZ PUTNIKA, PREVOZ ROBE I żELEZNIčKU INFRASTRUKTURU


Društvo za prevoz robe će već u 2016. imati 50 odsto niže subvencije, u 2017. će to biti 80 odsto, a od 1. januara 2018. će potpuno tržišno poslovati, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

On je kazao da je cilj domaće saobraćajne politike da se transport robe primarno u budućnosti odvija železničkim saobraćajem.

Trifunović je podsetio da je proces reformi železnica formalno krenuo početkom ove godine prvom sednicom Radne grupe i izborom novog rukovodstva tog preduzeća, kao i da su u radnu grupu uključni predstavnici najvažnijih resora vlade, međunarodne organizacije i Delegacija EU u Srbiji. Ministarstvo će od novog rukovodstva tražiti nedeljne izveštaje kako bi se kontrolisala reforma tog preduzeća

"Od novog rukovodstva se očekuje da sprovodi reforme, poveća stepen efikasnosti investicija kako se ne bi desilo da plaćamo penale za nepovučena sredstva, a očekujemo i sprovođenje svih mera za povećanje prihoda i smenjenje troškova", poručio je Trifunović.

On kaže da će proces reforme železnica biti definisan jednim dokumentom u drugoj polovini ove godini, koji će imati vrlo jasne smernice. Trifunović dodaje da je za ovu godini definisan proces reformi u okviru devet tačaka.

Izvor: Vebsajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 30.01.2015.