Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: U 2014. GODINI PODNETO 5.788 žALBI IZ OBLASTI SLOBODE PRISTUPA INFORMACIJAMA


U prošloj godini na adresu poverenika za informacije od javnog značaja stiglo je 5.788 novih predmeta iz oblasti slobode pristupa informacijama i još 2.012 iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, izjavio je poverenik Rodoljub Šabić.

"Nisu svi predmeti žalbe, ali većina jeste. Najveći predmet interesovanja na relaciji vlast - javnost jeste raspolaganje javnim novcem dobrima, budžetom, donacijom, javne nabavke, privatizacije i slično", rekao je Šabić u intervjuu za "Kurir".

Prema njegovim rečima, statistički, najviše žalbi podneto je protiv Ministarstva unutrašnjih poslova - 310, potom Ministarstva pravde - 89 i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - 71.

"Jedino ministarstvo protiv koga nije bilo žalbi je Ministarstvo omladine i sporta", dodao je Šabić.

On je rekao da, međutim, cifre ne govore sve, i istakao da ne misli da je MUP ministarstvo koje ima najlošiji odnos prema javnosti.

"Taj broj žalbi umnogome je logična posledica činjenice da je reč o ogromnom sistemu koji je svakodnevno u dodiru sa ljudima", napomenuo je Šabić.

Upitan koja ministarstva i javna preduzeća su u prošloj godini "rekorderi" u plaćanju kazni za nedostavljanje podataka od javnog značaja i o kojim sumama je reč, Šabić je rekao da je 2014. nekoliko ministarstava kažnjeno sa po 200.000 dinara.

Na pitanje da se kod Ministarstva odbrane, koje nije dostavilo informacije:

"Pa, može biti da je posredi ili zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona. Kako god bilo, ovakvim postupcima dovodi se u pitanje funkcionisanje pravnog poretka".

Šabić je ocenio da je najveći problem u postojećem zakonu o dostupnosti informacija i zaštiti podataka ličnosti to što je koncepcijski pravljen kao "krovni", i zasnovan na pretpostavci da će razradu dobiti u posebnim sektorskim zakonima, a to se nije dogodilo.

Izvor: Tanjug