Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O POREZIMA NA UPOTREBU, DRŽANJE I NOŠENJE DOBARA: Od januara 2022. godine manji porez za vozila preko 2.000 kubika starosti od 5 do 20 godina


Nova skala oporezivanja vozila je usvojena i primenjivaće se od 1. januara, a jeftiniji porez prilikom registracije odnosi se samo na vozila starosti od pet do 20 godina, sa zapreminom motora preko 2.000 kubika, izjavila je državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić.

Oporezivanje motornih vozila prilikom registracije od početka sledeće godine će se obračunavati po godištu, a ne po kubikaži, a Savičić je rekla da će, prema nekim analizama, nove skale važiti za oko 60.000 vozila.

- Jeftiniji porez će se, prilikom registracije, plaćati za vozila starosti od pet do 20 godina, koja imaju radnu zapreminu motora više od 2.000 kubika - objasnila je ona.

Dodala je da će svi oni koji su ovoj grupi imati koristi, a da će oni koji su do sada plaćali najveći porez za vozila preko 3.000 kubika, ovim izmenama, imati najveći benefit.

Kada je reč o umanjenju, Savičić je ukazala da se do sada porez plaćao prema kubikaži i starosti, a da se ovom korekcijom dolazi do manjih nameta, jer se porez umanjuje za određeni procenat.

Tako će, umesto umanjenja od 40%, koliko je bilo do sada, oni koji imaju automobil star od 10 do 20 godina imati popust od 65%.

Oni koji su vozili automobil starosti od osam do 10 godina imaće 40% umesto 25% umanjenja, koliko je bilo do sada, a za vozila stara od pet do osam godina predviđen je popust od 25 umesto dosadašnjih 15%.

Za vozila stara više od 20 godina umanjenje nije menjano, te će ono i dalje biti 80%.

Savičić je istakla da za vozila starija od 20 godina nema olakšica i da će se porez na njih plaćati kao i do sada, zbog, kako kaže, ekoloških razloga, ali i opšte bezbednosti na putevima Srbije.

- Ovde se išlo na varijantu da vozila starija od 20 godina ostanu na istom nivo i da nemamo nikakvo umanjenje, imajući u vidu i ekološke razloge. S druge strane, ovde se vodilo računa i o bezbednosti na putevima. Pokušali smo i te aspekte da sagledamo, da damo umanjenje ljudima koji su do sad imali velike obaveze po tom osnovu, a da se s druge strane vodi računa i o ekologiji i o bezbednosti - rekla je Savičić.

Istakla je da se zbog toga i ne očekuje veći uvoz starijih automobila iz inostranstva.

Kada su u pitanju hibridna i električna vozila predstavnica Ministarstva finansija kaže da se sa radom na ovom problemu krenulo još 2019. godine, i su u prethodnom periodu ova vozila potpuno oslobođena poreza.

Rekla je da je ministarstvo uvek spremno da razmotri sve inicijative koje se odnose na poreze, te da će i u ovoj oblasti nastaviti da se razmatraju različite opcije, kako bi se pronašla prava mera da svi budu zadovoljni.

Zakon o izmenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a njegova primena počinje od 1. januara naredne godine.

Izvor: Vebsajt eKapija, 26.11.2021.
Naslov: Redakcija