Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI: Kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju efikasnijeg sprovođenja Zakona


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, za koji je glasalo 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo.

Izmenama Zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu.

Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne, navodi se u Zakonu.

Dalje su Zakonom određeni kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja postupka eksproprijacije.

Takođe je Zakonom utvrđena obaveza korisnika eksproprijacije da, pre rušenja zgrade, obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodređeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme.

Deo javnosti je tražio povlačenje ovog zakona prethodnih dana, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu državnim projektima.

Izvor: Vebsajt Biznis, 27.11.2021.
Naslov: Redakcija