Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN BESPLATNI VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "NOVI SISTEM FISKALIZACIJE I PORESKE I RAČUNOVODSTVENE AKTUELNOSTI VEZANE ZA KRAJ POSLOVNE GODINE"


Kompanija Paragraf organizovala je 30. novembra 2021. godine besplatni vebinar na temu "Novi sistem fiskalizacije i poreske i računovodstvene aktuelnosti vezane za kraj poslovne godine".

Kompanija Paragraf i redakcija časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" tradicionalno organizuju besplatno savetovanje (sada u formi vebinara) vezano za poreske i računovodstvene teme koje svoju aktuelnost dobijaju krajem poslovne godine.

Ovog puta smo se opredelili da centralno mesto na vebinaru zauzme novi sistem fiskalizacije, budući da je to trenutno najaktuelnija tema.

Pored toga, na vebinaru je bilo reči i o novinama u računovodstvenim propisima, kao i o aktuelnim poreskim temama.

Novi sistem fiskalizacije donosi veliki broj novina i suštinski predstavlja potpuno novi sistem u odnosu na postojeći. Učesnici su na vebinaru imali priliku da čuju odgovore na najčešća pitanja koja se u vezi sa fiskalizacijom postavljaju u praksi.

Pored toga, učesnici su mogli da se informišu i o najvažnijim novinama vezanim za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu, kao i o novim pravilima o PDV tretmanu ambalaže. Naime, nova pravila o PDV tretmanu ambalaže počinju sa primenom od 1. januara 2022. godine, pa nam je bilo bitno da se obveznici na vreme pripreme i podsete novina koje ta nova pravila donose.

Pažnja je takođe posvećena i najnovijim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i poslednjim izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu.

Na kraju, važno je bilo i podsetiti se poreskih propisa koji se primenjuju krajem svake poslovne godine (manjak i rashod dobara, ispravka srazmernog poreskog odbitka itd.)

Vebinar je bio namenjen računovođama, finansijskim direktorima, poreskim savetnicima, kao i svim drugim licima koja u svom poslovanju primenjuju propise o fiskalizaciji, kao i poreske i računovodstvene propise.

Predavači, Aleksandar Milanović - glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", Olica Pješčić - pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", dr Marina Protić - odgovorni urednik za računovodstvo i reviziju stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", Marija Torlak - odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" i rukovodilac grupe za zarade, kao i Ana Đorđević - odgovorni urednik - koordinator stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", pažnju su posvetili sledećim temama:

  • Izmene i dopune Pravilnika iz oblasti fiskalizacije i odgovori na najčešća pitanja i nedoumice u vezi sa novim sistemom fiskalizacije
  • Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje
  • Izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu
  • Dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica
  • Novi način sastavljanja i dostavljanja finansijskih izveštaja za 2021 - najznačajnije novine
  • PDV tretman povratne ambalaže - primena novih pravila od 1. januara 2022. godine
  • Vrednosni vaučeri
  • Poreski tretman izdataka za reklamu i reprezentaciju
  • Manjak i rashod dobara iz ugla PDV
  • Ispravka srazmernog poreskog odbitka
  • Ostale poreske aktuelnosti
Izvor: Redakcija, 30.11.2021.