Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA USVAJANJE ZAKONA O AMNESTIJI: Beogradski centar za ljudska prava predlaže da se posebno razmotre oslobođenje od daljeg izvršenja kazne osobe osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne


Beogradski centar za ljudska prava (BCZLJP) podneo je inicijativu Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije za pripremu i donošenje zakona o amnestiji, u okviru borbe protiv epidemije zarazne bolesti COVID-19 u Srbiji, saopšteno je iz tog centra i upozoreno da se broj osuđenika zaraženih koronom povećava.

Pozivajući se na informacije od osoba koje izdržavaju kazne zatvora u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i članova njihovih porodica, Centar navodi da se "broj osuđenika zaraženih koronavirusom u tim ustanovama kontinuirano povećava".

Istovremeno, Centar je podsetio da je "u prethodnih nekoliko godina evidentirana prenaseljenost u pojedinim ustanovama unutar zatvorskog sistema Srbije, na šta je su svojim izveštajima Vladi Republike Srbije ukazivali Evropski komitet za prevenciju torture, Specijalni izvestilac UN za torturu", a da je o tom problemu Narodna skupština više puta obaveštavana od strane Zaštitnika građana i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

"Usled takve situacije u pojedinim zavodima nerealno je očekivati da se mere prevencije u njima efikasno sprovode. S druge strane, poznato je da svaki vid kolektivnog smeštanja nosi i povećani rizik od nekontrolisanog širenja zaraznih bolesti", navedeno je u saopštenju BCZLJP.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju bolesti kovid 19, koja je trenutno na vrhuncu" od početka pandemije u martu ove godine, Centar ukazuje na lekarske prognoze "da će epidemija izvesno potrajati još nekoliko meseci, ali i nedavne informacije zvaničnika da su zdravstveni kapaciteti za zbrinjavanje i lečenje pacijenata obolelih od kovida-19 'prenapregnuti'".

"Smatramo da je neophodno da se u cilju ispunjenja obaveze države da omogući delotvorno ostvarivanje zdravstvene zaštite građana na svojoj teritoriji, i obaveze da se stara o zdravstvenom stanju građana koji su u njenoj neposrednoj vlasti, odnosno lišeni slobode, neodložno i u hitnoj proceduri pristupi razmatranju, pripremi i donošenju zakona o amnestiji", stoji u saopštenju.

 Imajući u vidu trenutnu brojnost i strukturu zavodske populacije, s obzirom na trajnost izrečenih kazni zatvora, Centar je poslanicima i Vladi Republike Srbije predložio da "posebno razmotre oslobođenje od daljeg izvršenja kazne" osobe osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne".

Zatraženo je i oslobođenje od daljeg izvršenja kazne osoba osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne, od dana ispunjenja uslova.

Predloženo je i "oslobođenje od daljeg izvršenja kazne" osoba osuđenih na kaznu zatvora između jedne i po i tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od dva meseca izdržavanja kazne.

Od poslanika i Vlade traži se "oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora između jedne i po i tri godine, kojima će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od dva meseca izdržavanja kazne, od dana ispunjenja uslova".

Zatraženo je i oslobođenje od daljeg izvršenja kazne osuđenika na kaznu zatvora do jedne i po godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od jednog meseca izdržavanja kazne", kao i oslobođenje od daljeg izdržavanje kazne osuđenika na kaznu zatvora do jedne i po godine, kojima će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od jednog meseca izdržavanja kazne".

Izvor: Vebsajt N1, 26.11.2020.
Naslov: Redakcija