Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Neophodne nove mere u sudovima


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) uputilo je apel Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca, Republičkom javnom tužiocu, Vrhovnom kasacionom sudu, kao i Ministarstvu pravde da ozbiljno pristupi trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

- UST apeluje da je neophodno poštovanje uputstva i preporuka nadležnih organa, imajući u vidu uputstva i preporuke Kriznog štaba, nepovoljnu epidemiološku situaciju pogoršanje usled širenja virusa zarazne bolesti Covid-19, kao i nove mere Vlade Republike Srbije od 21.11.2020. godine, koje se primenjuju počev od 24.11.2020. godine - izjavio je predsednik UST Nenad Stefanović i napomenuo da je neophodno primenjivati pomenute mere pred prvostepenim sudovima, pred kojima je zakazan veliki broj suđenja, na koja se odaziva veliki broj stranaka.

UST ističe da je potrebno da se rukovodiocima pravosudnih organa ukaže da prate uputstva nadležnih institucija, koja jasno ukazuju na racionalnu alokaciju ljudskih resursa i zaštitu ljudskih života.

- UST upozorava na ozbiljnost situacije i ugroženost zdravlja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima koji postupaju u prvom stepenu, te predlaže da se donesu nove mere u skladu sa navedenim i sprovede rad sudova i javnih tužilaštava, na određeno vreme, na najbolji mogući način, kako ne bi doveli u opasnost život zaposlenih i građana - izjavio je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.11.2020.
Naslov: Redakcija