Zastava Bosne i Hercegovine

VISOKI SAVET SUDSTVA: Na izborima za članove VSS, 7. decembra 2020. godine, glasa 2.092 sudija


Izbori za nove članove Visokog saveta sudstva (VS S) iz reda sudija održaće se 7. decembra na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije, a na njima će moći da glasa ukupno 2.092 sudija na stalnoj sudijskoj funkciji.

Izborna komisija VSS je o datumu, vremenu i drugim detaljima održavanja izbora obavestila predsednike sudova, koji su, kako je saopštila, dužni da sedam dana pre održavanja izbora obaveste sve sudije o danu i vremenu održavanja izbora.

Komisija je istakla da je izbore potrebno sprovesti uz poštovanje svih epidemioloških mera, posebno ukazujući na veličinu prostorije u kojoj će se održavati glasanje, broj prisutnih lica, održavanje distance i nošenje zaštitne maske.

Uz pomoć misije OEBS-a, Komisija je za sve članove biračkih odbora i sudije glasače obezbedila dovoljan broj zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava, koji će biti predati članovima biračkog odbora prilikom podele materijala 3. i 4. decembra 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Početkom novembra utvrđene su liste kandidata za nove članove VSS za koje će njihove kolege moći da glasaju 7. decembra, od 7:30 do 15 sati.

Kandidati za članove VS S za Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud i Upravi sud su sudija Upravnog suda Nikola Kitarović i sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić.

Kandidature za predstavnike viših i privrednih sudova utvrđene sudiji Višeg suda u Požarevcu Branislavu Savoviću, sudiji Višeg suda u Kraljevu Milanu Davidoviću, sudiji Višeg suda u Novom Sadu Ivani Josifović i sudiji Višeg suda u Beogradu Mariji Aranđelović Jureša.

Za članove VS S za osnovne sudove, prekršajne sudove i Prekršajni apelacioni sud kandidovalo se 16 sudija, a to su: sudije Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić, Miroslav Petrović i Miroslav Janjetović, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Nebojša Đuričić, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Žak Pavlović, sudija Osnovnog suda u Ivanjici Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Somboru Nada Fridrih.

Takođe, sedam sudija Prekršajnog suda u Beogradu: Svetlana Planojević, Goran Milić, Dragica Barać, Ivana Vlaović, Predrag Bogavac, Ljiljana Petrović i Biljana Miilenić Veselinović i dvoje sudija iz Prvog osnovnog suda u Beogradu Vladan Mioljević i Vladana Vukčević-Jovanović.

Kandidati za člana VS S za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina su sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić i Vukica Kužić.

Na ovim izborima biraju se predstavnici sudija iz sudova svih nivoa, osim apelacionog, za članove VS S na mandat od pet godina.

Kandidati sa najviše osvojenih glasova biće predloženi na izbor u VS S poslanicima Narodne skupštine.

Aktuelnim članovima saveta mandati ističu u aprilu 2021. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.11.2020.
Naslov: Redakcija