Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DUALNOM OBRAZOVANJU: Naredni korak je izrada metodologije za praćenje i evaluaciju razvoja dualnog obrazovanja. Ključni izazovi su uključivanje poslodavaca u izradu kurikuluma, formiranje kvalitetne ponude mesta za učenje kroz rad i sveobuhvatna promocija prednosti dualnog obrazovanja


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u Cirihu sa šefom odeljenja za istraživanje obrazovnog sistema Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju Ursulom Renold o daljim koracima u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017).

Ukazavši na izuzetne rezultate dosadašnjeg rada na zakonodavnom okviru u oblasti obrazovanja, ministar je rekao da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila šest zakona i da su još četiri nacrta spremna za skupštinsku proceduru.

On je posebno istakao da je plan upisa u srednje škole prevazišao očekivanja kada je reč o dualnom obrazovanju, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se ističe, na sastanku su razmatrani dalji koraci u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju.

Renold, autorka brojnih inicijativa od velikog značaja za razvoj srednjeg stručnog obrazovanja u Švajcarskoj i drugim zemljama, dala je punu podršku uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, jer recept za uspešno stručno obrazovanje čini dobra i intenzivna saradnja obrazovnih institucija i privrede.

Kao ključne izazove Renold je izdvojila uključivanje poslodavaca u izradu kurikuluma, formiranje kvalitetne ponude mesta za učenje kroz rad i sveobuhvatnu promociju prednosti dualnog obrazovanja.

Sagovornici su se saglasili da je naredni važan korak izrada metodologije za praćenje i evaluaciju razvoja dualnog obrazovanja, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.11.2017.
Naslov: Redakcija