Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Izmene Zakona neophodne zbog neustavnosti pojedinih članova


U zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine prvi put je održana javna konsultacija o radnom tekstu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Cilj ovih konsultacija je da se novi zakon što bolje uskladi sa potrebama i zahtevima nacionalnih saveta, i da se u zakon implementuju preporuke od strane nacionalnih saveta.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 20/2014 - odluka US i 55/2014) podleže izmenama i dopunama zbog neustavnosti njegovih članova, proglašenih od strane Ustavnog suda.

Osim toga, novi zakon mora da bude u skladu sa akcionim planom Vlade Republike Srbije vezano za nacionalne manjine. Cilj konsultacije je bio da se zakon što konkretnije definiše i da bude što jasniji u svakom pogledu.

Posle toga, preostaje da se usvoji zakon koji će omogućiti nacionalnim savetima da vrše svoje poslove u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Izvor: Vebsajt RTV, Čaba Čorba, 29.11.2017.
Naslov: Redakcija