Zastava Bosne i Hercegovine

PREDATA PETICIJA ZA HITNU IZMENA OBRAZOVNIH ZAKONA: Akademici, naučnici i univerzitetski profesori zahtevaju od Vlade, Narodne skupštine i predsednika Republike Srbije hitnu obustavu primene novousvojenih obrazovnih zakona, kao i početak rada na njihovim izmenama


Više od hiljadu akademika, naučnika i univerzitetskih profesora predalo je peticiju kojom zahtevaju od Vlade, Narodne skupštine i predsednika Republike Srbije hitnu obustavu primene novousvojenih obrazovnih zakona, kao i početak rada na njihovim izmenama.

Elektronsku peticiju potpisalo je više od 1.700 građana od kojih su preko 1.200 akademici, univerzitetski nastavnici i istraživači. Među potpisnicima se nalaze najveći stručnjaci iz oblasti obrazovanja koje Srbija ima, piše u saopštenju.

Peticija je predata 29. novembra 2017. godine, na konferenciji za novinare u Medija centru, slanjem na elektronske adrese kabineta Vlade, Narodne skupštine i predsednika Republike Srbije, u duhu procesa digitalizacije i u skladu sa novim Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) koji omogućava elektronsko opštenje sa državnim organima.

I nakon predaje peticija je otvorena za potpisivanje kako bi je zainteresovani građani mogli potpisati.

Narodna skupština Republike Srbije je u toku septembra i oktobra 2017. godine usvojila ukupno šest obrazovnih zakona koji pokrivaju celokupno obrazovanje, od vrtića do fakulteta.

Tokom donošenja zakona ignorisana su mišljenja nezavisnih stručnih tela i akademske zajednice. Ovakva procedura rezultovala je ostavkama u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i reakcijom najviših akademskih institucija - Konferencije univerziteta Srbije, Srpske akademija nauka i umetnosti i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Kako je navedeno u saopštenju, usvojeni zakoni, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju strahovit udar na autonomiju univerziteta, na obrazovne politike, a samim tim imaju dalekosežne posledice po kvalitet obrazovanja i razvoj društva.

Reč je o nizu loših odredbi koje mogu naneti dugoročnu štetu obrazovnom sistemu.

Na konferenciji za novinare najavljeno je osnivanje Udruženja profesora i istraživača sa ciljem da se stavovi akademske zajednice čuju glasnije i neposrednije u pitanjima od značaja za obrazovanje i nauku u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija