Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Ustavni amandmani moraju dobiti pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, jer se bez toga neće ići u dalju proceduru usvajanja


Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa ekspertom Venecijanske komisije Džejmsom Hamiltonom o predstojećim izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) u oblasti pravosuđa.

Kuburović je tom prilikom istakla da se jedna od najvažnijih reformi u procesu evrointegracija odnosi na promene Ustava u oblasti pravosuđa, čiji je cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Bitno je da ustavni amandmani dobiju pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, navela je Kuburović i dodala da bez toga neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Hamilton je ukazao da je Venecijanska komisija veoma praktična i da se bavi konkretnim problemima u konkretnim zemljama, a da se u svakom slučaju sva rešenja moraju kretati u okviru evropskih standarda, koje je utvrdila ta komisija.

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović preneo je da je u proteklih nekoliko meseci Ministarstvo pravde u saradnji sa Kancelarijom Vlade za saradnju sa civilnim društvom organizovalo niz okruglih stolova u okviru javne debate, na kojima su predstavnici stručne javnosti i nevladinog sektora imali prilike da iznesu mišljenja šta bi i kako trebalo da bude promenjeno u Ustavu kada je pravosuđe u pitanju.

On je dodao da će Ministarstvo pravde pošto bude završilo izradu konačnog predloga izmena Ustava taj tekst poslati Venecijanskoj komisiji na mišljenje i da će o tom predlogu takođe biti otvorena javna rasprava.

Konsultacije oko izmene ustavnih odredbi krenule su u maju pozivom ministarstva pravde svim zainteresovanima da pošalju svoje pisane predloge, a od septembra je održano i više javnih skupova na kojima su učesnici mogli da iznesu svoje viđenje i predloge izmena ustava.

Nakon šestomesečnih konsultacija oko izmena Ustava, sada je u toku faza sumiranja svih predloga i izrade Nacrta.

Predlog će potom biti upućen na javnu raspravu kao i na mišljenje Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja ne može ići u dalju proceduru usvajanja promena najvišeg akta u državi.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.11.2017.
Naslov: Redakcija