Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: UKOLIKO ZGRADA NEMA SVOG PREDSEDNIKA UVODI SE PRINUDNA UPRAVA. PROFESIONALNE UPRAVNIKE ćE REGRUTOVATI PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, KOJA ćE ORGANIZOVATI POLAGANJE TESTOVA I LICENCIRANJE OSOBA KOJE MOGU DA SE BAVE TIM POSLOM. JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE PROPISUJE MINIMUM SREDSTAVA KOJE NA MESEčNOM NIVOU TREBA IZDVOJITI ZA ODRżAVANJE ZGRADA


Prema Nacrtu zakona o stanovanju i održavanju zgrada, o čemu se već vodi javna rasprava, pravila za vlasnike stanova mogla bi da budu znatno rigoroznija od postojećih. Nacrt zakona predviđa da vlasnici stanova plaćaju održavanje zajedničkog objekta i osiguranje zgrade, a kućni savet bi trebalo da vodi licencirani upravnik.

Nacrt zakona predviđa da će zgrade sa manje od 30 stanova, umesto predsednika Skupštine stanara, imati licenciranog upravnika, koga će birati vlasnici stanova. Licenciranje upravnika sprovodiće Privredna komora Srbije. Zgrade će biti javna dobra, obavezno je njihovo osiguranje, čije troškove će plaćati stanari.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gde su ove izmene i predložene, kažu, da će profesionalni upravnici uvesti red u zgradama i da će one dobiti puno svojstvo pravnog lica.

"Otvoriće tekući račun i sve uplate će ići preko tekućeg računa. S druge strane svaki vlasnik stana imaće pravo javnog uvida, elektronskog ili na drugi način u promet, odnosno, promene na tom tekućem računu, znaće i moći će da kontroliše ko je uplatio, ko nije uplatio, ko je podigao novac i zbog čega", kaže pomoćnica ministra, Jovanka Atanacković.

Kaća Lazarević, koja se decenijama bavi prometom nekretnina, kaže da uvođenje profesionalnih upravnika samo doprinosi da građani imaju veće troškove, jer će prema Nacrtu zakona oni finansirati njihovu platu.

"Ko će to da plaća, na kraju krajeva, ako sve bude to tako, onda stanari moraju da plate knjigovodstvo koje će sve to da vodi, a troškovi u samoj zgradi su svedeni na nulu, niti ima ko da plati, niti ima ko da potroši. Neka upravnike jednostavno plaćaju opštine, zapravo lokalne samouprave, koje dobijaju novac od poreza na imovinu, sada će dobiti pare od legalizacije, pa nek onda osmišljavaju upravnike i neka ih dovode", navodi Lazarevićeva.

Stanarima koji ne budu plaćali nadoknadu i koji ne učestvuju u plaćanju troškova zgrade sudski izvršitelj, prema novim pravilima, može da zapleni imovinu.

U zgradama gde stanari ne izaberu upravnika opština će uvesti prinudnu upravu, koja će sazvati stambenu zajednicu koja će ga odabrati.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Mirković, 26.11.2015.
Nslov: Redakcija