Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: IZMENAMA PROPISA BIćE REšENO PITANJE UPOTREBE KANABISA U MEDICINSKE SVRHE ZA OBOLELE OD RAKA, SIDE, MULTIPLE SKLEROZE I NEKIH FORMI EPILEPSIJE KOD DECE


Iako nadležni tvrde da je legalizacija upotrebe marihuane u medicinske svrhe u Srbiji u završnoj fazi, izgleda da je još daleko dan kada će preparati na bazi kanabisa moći da se dobiju na recept ovlašćenog specijaliste, u ovlašćenim apotekama.

A upravo to je suština modela po kojem bi sintetički preparati na bazi kanabisa ili kanabisovo ulje stizali do pacijenata na legalan način, kako je to regulisano u desetak evropskih zemalja. Radna grupa oformljena u Ministarstvu zdravlja još nije zvanično predala tekst predloga kako da se u Srbiji ovo pitanje pravno uredi, mada je ministar dr Zlatibor Lončar još 20. oktobra 2015. godine najavio da će ovaj predlog biti završen u "narednih nekoliko nedelja", a taj rok je istekao. U Ministarstvu zdravlja rečeno je da očekuju da predlog radne grupe stigne u toku ove sedmice.

Dr Milan Savić, neurolog i direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", koji je Ministarstvu zdravlja podneo zvaničan zahtev za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, veruje da će najdalje za mesec dana i Srbija biti u krugu zemalja koje su ovu oblast regulisale, ali napominje da je za to potrebno nekoliko koraka. Odluka radne grupe mora da se pravno formuliše, da prođe skupštinsku raspravu i tek onda bude uneta u Zakon o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010).

U Hrvatskoj je ova procedura trajala veoma dugo, a okončana je 10. oktobra donošenjem Zakona o legalizaciji upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Ali, kod naših suseda za sada ni u jednoj apoteci još se ne može dobiti ulje kanabisa na recept. Zakonom je stvoren pravni osnov za uvoz ovih preparata, ali do realizacije još nije došlo. U Hrvatskoj je propisano da lekar može da prepiše ove preparate u količini dovoljnoj za lečenje do najviše 30 dana i to samo na osnovu nalaza i izveštaja neurologa, onkologa, infektologa i pedijatra sa subspecijalizacijom iz dečje neurologije. Ujedno su na taj način usko definisali i područja gde se marihuana može koristiti u medicinske svrhe: za obolele od raka, side, multiple skleroze i nekih formi epilepsije kod dece.

Dr Milan Savić ističe da će i kod nas biti jasno definisano u kojim slučajevima lekar može da prepiše preparate na bazi marihuane.

Nikakvih mistifikacija nema: oni su namenjeni isključivo za ublažavanje pojedinih simptoma kod onkoloških pacijenata, zatim obolelima od multiple skleroze i side, osobama sa glaukomom, kao i za tretiranje nekih retkih i teških formi epilepsije – objasnio je dr Savić.

On procenjuje da će se između 3.000 i 4.000 pacijenata prijaviti za ovaj vid terapije.

Predsednik Udruženja "Lekalizacija Srbija" za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, novinar Antonije Kovačević, broj zainteresovanih procenjuje na više od 10.000, budući da se ovom udruženju, kako tvrdi, javilo 13.000 pacijenata.

Kovačević dodaje da građani sada na crnom tržištu plaćaju ulje kanabisa između 250 i 750 evra, zavisno od koncentracije THC-a.

Lekarima koji ne odobravaju korišćenje marihuane u medicinske svrhe, Kovačević zamera što nisu upoznati sa radovima o efikasnim dejstvima kanabisa na zdravlje. On odbacuje i mišljenje onih lekara koji tvrde da marihuana ne leči, već eventualno samo može da ublaži bol i spreči spazam, odnosno grčenje mišića.

Dr Mira Kovačević, vršilac dužnosti direktora Zavoda za bolesti zavisnosti u Beogradu, kaže da trideset godina u svakodnevnom radu gleda "tamnu stranu medalje" konzumiranja kanabisa. Ipak, trudi se da zadrži stručno i naučno objektivno mišljenje o terapijskim svojstvima medicinski definisanih preparata kanabisa.

O ovom pitanju mnogo je kontroverzi i dosta emocija, što već ukazuje na potrebu da se svemu priđe izuzetno racionalno, objektivno i nepristrasno. Na naš sud ne treba da utiču emocije i predrasude ili pritisak javnosti, koja želi da što pre dođe do "čarobnog leka" za određene bolesti, već pre svega potvrđene i dokazane činjenice – kaže Kovačević.

Doktorka Kovačević zato veruje da ne treba unapred odbaciti mogućnost primene preparata od marihuane u lečenju određenog spektra bolesti, što se intenzivno proučava ovoga trenutka u svetu, ali je važno ne zaboraviti moguće neželjene posledice uzimanja kanabisa mimo preporuke lekara.

Izvor: Vebsajt Politika, Olivera Popović, 27.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija