Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: RUšENJE NEZAKONITO IZGRAđENOG OBJEKTA U SMISLU OVOG ZAKONA NEćE SE IZVRšAVATI DO PRAVOSNAżNO OKONčANOG POSTUPKA OZAKONJENJA. POSTUPCI ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA PO ZAHTEVIMA KOJI SU PODNETI DO 29. JANUARA 2014. GODINE, A KOJI NISU OKONčANI DO STUPANJA OVOG ZAKONA NA SNAGU, OKONčAćE SE PO NJEGOVIM ODREDBAMA. PREDMET OZAKONJENJA ćE BITI I ONI OBJEKTI ZA KOJE NIJE PODNET ZAHTEV ZA LEGALIZACIJU, A VIDLJIVI SU NA SATELITSKOM SNIMKU


Vlasnici 1,5 miliona nelegalnih objekata, među kojima je ubedljivo najviše kuća i stanova do 100 kvadrata, dobili su Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) koji će im omogućiti da konačno po jednostavnoj, jeftinoj i brzoj proceduri ozakone svoje objekte.

Narodna skupština Republike Srbije je 20. novembra usvojila Zakon, kojim je predviđeno da će svi koji su do sada podneli zahtev za legalizaciju sa potpunom dokumentacijom samo uz plaćanje takse ozakoniti svoje objekte.

Taksa za ozakonjenje kuća i stanova do 100 m2 je 5.000 dinara, do 200 m2 je 15.000, do 300 m2 taksa je 20.000 dinara, a za objekte veće od 300 m2 taksa je 50.000 dinara.

Takse za poslovne objekte i lokale do 500 m2 je 250.000, do 1.000 m2 je 500.000 dinara, do 1.500 m2 taksa je 1.000.000, a za više od 1.500 m2 taksa iznosi 3.000.000 dinara.

- Zakon smo doneli da bismo pomogli običnim građanima, u većini slučajeva reč je o siromašnim građanima koji su bili prinuđeni da kuće i stanove podižu bez dozvole. Sada će moći da dobiju legalne kuće na koje će plaćati porez, dobiće "čiste" kuće i stanove koje će moći da ostave svojoj deci i unucima, moći će da ih koriste kao hipoteku za kredit - kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona ističe da u odnosu na ranije zakone, ovaj Zakon sprovodi država i država će ozakoniti objekte, hteli to njihovi vlasnici ili ne. On je obavezan za sve koji imaju nelegalne objekte.

- Znači, ili će ozakoniti svoje kuće, stanove, pomoćne i poslovne objekte, ili će se suočiti sa rušenjem. Trećeg nema. Sada je za građane ozakonjenje objekata čak 571 put jeftinije, jer je ranije trebalo 2.858.500 dinara da bi se kuća od 100 kvadrata legalizovala, dok je sada za to potrebno 5.000 dinara - kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje i da će i oni koji do sada nisu predali nikakav zahtev za legalizaciju takođe imati jednostavnu proceduru za ozakonjenje svojih objekata. Njima će uz plaćanje takse i dokaz o vlasništvu biti potreban samo još jedan dokument, Izveštaj o zatečenom stanju objekta, koji će moći da izvade u svakom projektnom birou.

Ministarka je svesna i da Zakon nije pravedan prema onima koji su izgradili svoje domove u skladu sa svim propisima.

- Ali upravo zbog tih građana predvideli smo da čak 70 odsto novca od takse za ozakonjenje ide lokalnim samoupravama, dok će ostatak ići u republički budžet. Taj novac opštine će koristiti za komunalne projekte kako bi upravo oni koji su sve platili po zakonu dobili još uređeniji prostor za život - kaže ministarka.

Ona ističe da će novi Zakon, koji je na snazi od 27. novembra 2015. godine, trajno rešiti problem divlje gradnje i da u Srbiji više nijedan objekat ne sme biti nelegalno podignut.

KOMPLETAN DODATAK "LEGALIZACIJA" MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.11.2015.
Naslov: Redakcija