Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FOND PIO: KORISNICI VOJNIH PENZIJA KOJI POTPIšU VANSUDSKO PORAVNANJE U SKLADU SA ZAKLJUčKOM VLADE RS, ISPLATA JE SIGURNA I JEDNOKRATNA, VEć TOKOM JANUARA 2016. GODINE, A RAZLIKA KOJA IM PRIPADA JE VALORIZOVANA KOEFICIJENTOM INFLACIJE I TIME OBEZBEđENA OD DEVALVACIJE, ODNOSNO SAčUVANA JE REALNA VREDNOST DUGA


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije demantuje tvrdnje Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica da će prihvatanjem državnog obračuna razlike koja im nije isplaćena, dobiti manje novca nego ukoliko nastave započete tužbe protiv Fonda PIO.

U saopštenju Fond PIO navodi da je Vlada Republike Srbije ponudila sistemsko rešenje kako vojnim penzionerima koji nisu podneli tužbe, tako i onima koji su to učinili, i svakom korisniku poslato je obaveštenje o pravu na isplatu vanrednog usklađivanja penzija i ostavljena mogućnost zaključivanja ugovora o vansudskom poravnanju na dobrovoljnoj bazi, što naravno podrazumeva odustajanje od tužbe, odnosno odricanje od tužbenog zahteva.

Zaključkom Vlade Republike Srbije omogućeno je korisnicima koji se odreknu tužbenog zahteva da mogu u vansudskom poravnanju da dobiju pripadajuću razliku za ceo period. U slučajevima u kojima postoji pravosnažna izvršna sudska presuda koja je prinudno naplaćena, takođe je moguće zaključiti ugovor o vansudskom poravnanju za period koji nije obuhvaćen prinudnom naplatom. Dakle, svim korisnicima vojnih penzija koji potpišu vansudsko poravnanje u skladu sa Zaključkom, isplata je sigurna i jednokratna, već tokom januara 2016. godine, a razlika koja im pripada je valorizovana koeficijentom inflacije i time obezbeđena od devalvacije, odnosno sačuvana je realna vrednost duga, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Sudovi u parnicama priznavali su pravo na povećanje od 6,57 odsto, što je identično procentu usklađivanja predviđenim Zaključkom Vlade Republike Srbije, te je očekivano da će svako novo pokretanje parničnih postupaka biti na isti način presuđeno, saopštava Fond PIO.

Ipak, u saopštenju PIO nema odgovora na tvrdnju da će novac koji vojni penzioneri dobiju ustvari morati da potroše na plaćanje sudskih i advokatskih troškova. Naime, uslov za njegovo dobijanje jeste da odustanu od tužbe, a u tom slučaju prema zakonu dužni su da sami plate sve troškove.

Oko 57 hiljada vojnih penzionera i njihovih naslednika, do 10. decembra 2015. godine treba da odluči hoće li prihvatiti jednokratnu isplatu duga nastalog zbog propusta u usklađivanju vojnih penzija u proteklih osam godina ili će taj dug uz zatezne kamate tražiti sudskim putem. Prema prvim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, trećina penzionera već je podnela zahtev za vansudsko poravnanje.

Nedavno je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo da će tražiti ocenu ustavnosti zaključka Vlade Republike Srbije kojim su oštećeni za 42,1 odsto sume koju im duguje penzijski fond. Kako je objašnjeno, suprotno odluci Ustavnog suda u zaključku Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2015. godine precizirano je da je u vanredno usklađivanje vojnih penzija od januara 2008. godine od 11,06 odsto uračunata i redovna povišica od 4,21 odsto. Udruženje je navelo da bi se vansudskim sporazumom vojni penzioneri trajno odrekli uvećanja penzije za 4,21 odsto, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. M., 29.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija