Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA ETIKU: Ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini RS ocenjivaće Komisija


Osnovana je Komisija za etiku, koja treba da prati primenu Kodeksa ponašanja poslanika.

Komisija treba da sastavi vodič za primenu Kodeksa i da obuči narodne poslanike da poštuju etička načela.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su na posebnoj sednici doneli Odluku o obrazovanju Komisije za etiku ("Sl. glasnik RS", br. 101/2021), koja će pratiti primenu Odluke o usvajanju Kodeksa ponašanja narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 156/2020 i 93/2021).

Članovi Komisije su Dragan Smiljanić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini, i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine izabrani su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

Osnovni razlog za formiranje Komisije, kako se navodi u aktu, jeste izvršavanje obaveze propisane Kodeksom ponašanja, čime se stvaraju uslovi za početak rada Komisije koja će, između ostalog, doneti vodič za primenu Kodeksa, sprovesti obuke narodnih poslanika o standardima koje treba slediti i poštovati kada je reč o etičkim načelima.

Posebna nadležnost Komisije za etiku se sastoji u poverljivom savetovanju o etičkim dilemama i situacijama sukoba interesa.

Izvor: Vebsajt B92, 27.10.2021.
Naslov: Redakcija