Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Predlog zakona biće utvrđen u narednih mesec dana. Namenjen je za proveru ne samo porekla imovine političara, već svih poreskih obveznika


Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu trebalo bi da bude utvrđen na sednici Vlade Republike Srbije u narednih mesec dana, nakon čega će biti prosleđen parlamentu, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je istakla da Predlog zakona nije selektivan i da se odnosi na sve poreske obveznike, a ne samo na političare, navodeći da akt zajednički pripremaju Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava.

Javna rasprava u trajanju od 45 dana je, kako ističe, produžena, jer je i pored mnogo kritika u javnosti bilo samo pet pisanih komentara.

Oni koji su najviše pozivali na usvajanje zakona o poreklu imovine, sada kažu da zakon ne treba da se donese, navodi ministarka.

Ističe da zakon nije namenjen samo za proveru porekla imovine političara, već svih poreskih obveznika.

"Zakon nije selektivan i prijavu može da podnese svaki građanin", objasnila je Kuburović.

Ona smatra da odredba da će se ispitivati imovina stečena od 2007. godine nije sporna, jer je to datum od kada se raspolaže elektronskim evidencijama, ali da to svakako ostaje otvoreno pitanje.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija