Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POŠTANSKIM USLUGAMA: Obezbeđuje se veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga i odgovornost poštanskih operatera i pošiljaoca


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o poštanskim uslugama kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika ovih usluga i odgovornost poštanskih operatera i pošiljaoca.

Zakon o poštanskim uslugama treba da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

Time se obezbeđuje da univerzalne poštanske usluge budu u potpunosti u skladu sa društvenim, ekonomskim i tehnološkim okruženjem.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

Prethodna zakonska rešenja nisu mogla da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga što dovodi do povećanja rizika po potrošače i operatere.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza čiji je osnovni cilj ispunjavanje međunarodnih obaveza koje proističu iz članstva Srbije u tom savezu.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija