Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONSKI ZABRANITI RAD ŠOPING MOLOVA NEDELJOM: Sindikati traže grčki model radnog vremena, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zalažu se za zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom, jer je položaj radnika i očuvanja porodice lošiji nego ikada, a rad nedeljom postao pravilo koje se zloupotrebljava.

Smatramo da bi država trebala zakonom da propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice.

Slažemo se da treba poštovati investitore koji su uložili novac u biznis, ali treba poštovati i radnike koji su u većini i njihovo pravo na odmor vikendom u krugu porodice, na način kako to oni žele.

- Svako dalje zagovaranje ili nametanje rada nedeljom kao obavezu samo će nastaviti dalje urušavane prava zaposlenih i njihovo prezaduživanje promovisanjem kupohiličarskih vrednosti, posebno kod mladih generacija. Ukoliko država ne bude imala sluh za hitno rešavanje ovog problema, čeka nas totalno uništenje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od "milosti krupnog kapitala" - zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Udruženi sindikati Srbije "Sloga", 29.10.2019.
Naslov: Redakcija