Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOM DOKUMENTU, ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA OD POVERENJA U ELEKTRONSKOM POSLOVANJU: Zakonom je utvrđen pravni okvir za uvođenje novih tehnologija u sistem javne uprave. Zakon će olakšati i ubrzati komunikaciju građana sa organima javne uprave, elektronski dokumenti smanjiće upotrebu papirnih dokumenata, elektronski potpis biće izjednačen sa svojeručnim potpisom, a elektronska dostava imaće pravnu težinu


Digitalna transformacija uprave, kao i privrede i celokupnog društvenog prostora, doprineće efikasnosti i ogromnim uštedama, a time i opštem progresu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

"Kada je reč o upravnim organima na svim nivoima, digitalizacija takođe otvara i mogućnosti povećanja nivoa transparentnosti u radu i demokratizacije u dvosmernoj komunikaciji sa građanima", istakla je Matićeva.

Ona je podsetila da je pravni okvir za uvođenje novih tehnologija u sistem javne uprave učvršćen Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017 - dalje: Zakon), koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije 17. oktobra 2017. godine.

"Novi Zakon olakšaće i ubrzaće komunikaciju građana sa organima javne uprave, elektronski dokumenti smanjiće upotrebu papirnih dokumenata, elektronski potpis biće izjednačen sa svojeručnim potpisom, a elektronska dostava imaće pravnu težinu. Na ovaj način građanima će biti omogućeno završavanje mnogih obaveza bez odlaska na šalter, dok će sa druge strane, službenici biti oslobođeni viška automatskog posla. Nova zakonska rešenja takođe će doprineti unapređenju portala e-uprave, kao i opštoj efikasnosti i bezbednosti u protoku, obradi i čuvanju podataka", navela je državna sekretarka.

Ona je dodala da je za uvođenje novih elektronskih servisa, naročito na lokalu, od ključnog značaja i podizanje informaciono komunikacione infrastrukture.

"Radi podsticaja razvoja širokopojasnog pristupa, Ministarstvo nadležno za telekomunikacije pripremilo je Strategiju razvoja novih mreža, u pripremi je Zakon o brodbendu, a uskoro očekujemo donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, koji će doprineti unapređenju mreža", rekla je Matić podsetivši da je Vlada Republike Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama na sednici 26. oktobra 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, 30.10.2017.
Naslov: Redakcija